01 Şubat 2007

Ocak – 2007′ de TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

                           Ocak – 2007’ de  TÜRKİYE TABLOSU

 

(Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir. Büyük harflerle yazılan haber başlıkları ve haber metinleri gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.)

 

 

 

1 Ocak

 

  • ·        ÇANKAYA KURTARMAYACAK – Başbakan Erdoğan’ın uzlaşmayı reddederek  cumhurbaşkanı olması durumunda Çankaya Köşkü’ ndeki  günlerinde dokunulmazlık ve Yüce Divan tartışmaları peşini bırakmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemindeki yolsuzluk dosyaları ile gelecek dönem iktidara gelecek hükümetin, başbakanlığı dönemini Yüce Divan’a taşıması durumunda Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı tartışmalı hale gelecek.

 

  • ·        MEMURUN YERİ BAŞKA – Mahkemenin, Sosyal Güvenlik Yasası’nın kısmi iptaline ilişkin gerekçeli kararında, yasa önünde eşitliğin, herkesin aynı kurallara bağlı tutulacağı anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Durumlarının kimi topluluklar için değişik kuralları gerektirebileceği belirtilen kararda, “Aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar farklı kurallara bağlı tutulursa anayasada öngörülen eşitlik ilkesi zedelenmez. Çalışma yaşamında kimilerinin hukuksal konumlarından kaynaklanan değişik kurallara bağlı tutulmaları, diğer çalışanlardan ayrıcalıklı duruma gelmeleri anlamına gelmez” denildi.

 

  • ·        BAYRAM KAN REVAN – Türkiye genelinde vatandaşlar kendi olanaklarıyla  kesmeye çalışınca yüzlerce kişi yaralandı.

 

  • ·        2002 SAĞLIKTA YIKIM YILI –  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) raporunda, son 12 ayda sağlıkta nasıl bir “dönüşüm” yaşandığını gösterdi. Sağlıkta kadrolaşma furyasına dikkat çekilen SES raporunda 175 şef ve şef yardımcısının doğrudan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın inisiyatifiyle atandığına işaret edildi.

 

  • ·        HER ŞEY ÖZEL SEKTÖRE HAVALE –  Hükümet; enerji, sağlık, eğitim, kültür, bilgi teknolojileri ve her türlü altyapı işini piyasaya açmaya yönelik yasa taslağı hazırladı.

 

  • ·        DÖNEM TAHRİBAT DÖNEMİ – Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan, AKP iktidarına dek Kültür Bakanlığı’nın siyaset dışında kalmayı başardığını belirterek “Ancak daha ilk günden tüm kadrolarla oynamaya başladılar. Bakanlıkların birleşmesiyle kadrolarda büyük kıyımlar yapıldı. Haksız yere iç ve dış görevdeki insanları yerlerinden ettiler, istifaya zorlamak için bu insanları müfettiş-tehdit-tayin kıskacına almaya çalıştılar” dedi.

 

  • ·        VERGİDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR – Yeni yılla birlikte bir dizi değişiklik gündeme gelirken değişmeyen şey, vergi oranlarına getirilen zamlar oldu. Bir süre zorunlu tutulan vergi kimlik numaraları artık kullanılmayacak. Vergi kimlik numarasının yerini TC kimlik numarası alacak. 4 ocak’tan itibaren ödenecek motorlu taşıtlar vergisi yüzde 7.8 zamlı yatırılacak. Yeni Gelir Vergisi Yasa Tasarısı’nın yürürlüğe girmesiyle, çalışanlar vergi iadesi için artık fatura fiş toplamayacak. Büyük mükelleflere İstanbul’da hazırlanan yeni birimle özel hizmet verilecek.

 

  • ·        KADINLAR GÜÇ BİRLİĞİNE GİDİYOR – İş sahibi ve girişimci kadınlar, her alanda daha güçlü bir temsil hakkı elde etmek için federasyon kuruyor. Meltem Kurtsan, federasyonun kuruluşunda 12 kadın derneğinin yer alacağını söyledi. Federasyon KAGİDER’in öncülüğünde 2007’nin ilk aylarında faaliyete geçmeyi planlıyor.

 

  • ·        2007 KAZANÇ YILI OLSUN – TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve İTO Başkanı Yalçıntaş 2007’de kayıt dışılıkla mücadelenin hızlandırılmasını istediler.

 

 2 Ocak

 

  • ·        AB YOLUNDA ZOR 6 AY –  Almanya’nın dönem başkanlığının öncelikli gündeminde, Türkiye ve Kıbrıs sorununun yanı sıra birliğin Rusya ile ilişkileri, enerji sorunu ve Avrupa Anayasası yer alacak. 6 aylık dönem içinde Türkiye-AB ilişkilerinde kilit konumda olan Kıbrıs sorununa Ankara lehine yeni bir açılım getirmesi beklenmeyen Almanya, bu konuda ilk sınavını yılın ilk ayında verecek. 22-23 Ocak’ta yapılacak Genel İşler Konseyi’nde AB’li bakanlar, daha önce Rum-Yunan ikilisinin engeline takılmış olan serbest ticaret ve mali yardım tüzüğünü ele alacaklar. Ancak, tüzüklerin Türkiye’yi, “Kuzey Kıbrıs’a izolasyonların kaldırılması” açısından tatmin edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

 

  • ·        ERDOĞAN’DAN SEZER’E ELEŞTİRİ – Başbakan Erdoğan, atamalarla ilgili tavrı nedeniyle Cumhurbaşkanı Sezer’i eleştirerek, müsteşar olarak atanacak kişi hakkında eşinin giyimine dair soru sorulmasının, uygun bir devlet yönetimi anlayışı olmadığını savundu. Erdoğan, “Antalya’ya ne yaptın?” diye soran Baykal’a da, “19 yıldır bitirilmeyen Alanya- Antalya yolunu bitirdik” sözleriyle yanıt verdi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen’in Istranca Dağları’na tek bir baraj bile yapmadığını söyledi. Erdoğan, Sözen ile aralarındaki metro ve Istranca Dağları’ndaki baraj tartışmalarını devam ettirdi.

 

  • ·        EMEKLİ AÇLIKTAN KURTULAMADI – Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, emeklilerin 2006 yılı aylıklarının yıl boyunca açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekti. 2006 yılı sonu itibarıyla 476.86 YTL olan işçi emeklisi taban aylığı, 615.23 YTL olarak hesaplanan açlık sınırının sadece yüzde 77.5’ini karşılayabildi.

 

  • ·        İLLER BANKASI TASFİYE EDİLİYOR – Meslek örgütleri, bankanın bütün birikim ve deneyiminin ateşe atıldığını vurguladı. AKP hükümeti, İller Bankası’nı tasfiye ederek İller Bankası Anonim Şirketi adı altında Başbakanlık’a bağlı yeni bir kurum oluşturuyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, hükümetin amacının Türkiye’de kamu hizmetlerinin piyasalaştırılması ve ticarileştirilmesi olduğunu bildirdi.

 

  • ·        TÜRKİYE KAÇAKÇILIKTA REKORA KOŞUYOR –  Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde 21 bin 598 mali, narkotik ve organize suç meydana gelirken ilk sırayı 3 bin 702 ile kalpazanlık aldı.

 

  • ·        TÜRKİYE, GELİŞMİŞ ÜLKELERLE ARASINDAKİ MESAFEYİ KAPATAMIYOR – Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı “Büyüme Raporu”nda Türkiye’nin 36 yılda ortalama yüzde 4.25 düzeyinde büyüdüğü belirtilirken, bu oranın yüzde 5 olması durumunda Türkiye ekonomisinin 2006’da 530 milyar dolar, büyümenin yüzde 7 olması durumunda ise 1.2 trilyon dolar olacağı belirtildi.

 

  • ·        MALİYE FİŞ AVINA ÇIKIYOR – Denetim elemanları ocak ayı boyunca vatandaşa “alışverişin” hesabını soracak. Vatandaşa “Alışverişin fişini aldınız mı” diye sorulacak. Fiş vermeyen 129 YTL, almayan ise 26 YTL ceza ödeyecek.

 

 3 Ocak

 

  • ·        ATAMA REKORU – Baykal’a  ‘kaşarlı kadrolaşmacı’ diyen Erdoğan, sadece üst düzeyde 4 bin bürokrat atadı.AKP’nin en alt düzeyde bile kadrolaşmasını inkâr ederek CHP’yi suçlayan Başbakan Erdoğan’ın sözleri gerçeklerle örtüşmüyor. 1 Aralık 2002 ile 25 Eylül 2006 tarihleri arasında 26’sı müsteşar, 112’si müsteşar yardımcısı, 243’ü genel müdür, 480’i genel müdür yardımcısı, 1175’i başkan veya daire başkanı, 1299’u il müdürü, 351’i müşavir, 26’sı müstakil başkan, 3’ü genel sekreter ve 4’ü de genel sekreter yardımcısı olmak üzere yaklaşık 4 bin kişinin ataması yapıldı. Hükümetin atamalarında “deneyim ve liyakat” yerine AKP’ye yakınlık göz önünde tutuldu. Atama kararlarına karşı açılan davalar, AKP’nin 4 yıldır uyguladığı kadrolaşma politikasının boyutlarını gözler önene serdi. 2002 yılından bugüne kadar atamalara karşı 6 bin 391 dava açılırken 1977 atama kararı yargıdan döndü. 83 bürokrat hakkında yargı kararlarını uygulamadığı için dava açıldı. Bu davalarla ilgili olarak yalnızca 44 personel için soruşturma izni istendi. Sadece 5 personel hakkında  soruşturma açılmasına izin verildi. Atama kararlarına karşı açılan davalarda 20 bin 28 davayla Sağlık Bakanlığı birinci sırada yer aldı.

 

  • ·        İRTİCA SORUŞTURMASI – İ.Ü. İktisat Fakültesi’ndeki atama krizine YÖK el koydu. İslamcı kadrolaşma inceleniyor. YÖK, Doç. Dr. Alpay Hekimler ve Dr. Nilgün Ongan’ ın atama konusunun incelenmesiyle görevlendirilen öğretim üyesinden, “Ders saatlerinde bölüm dershanelerinde dini konferanslar verildiği, öğretim üyelerinin bölümdeki odalarında namaz kılındığı, toplantılara dua ile başlandığı, öğretim üyelerinin dini toplantılara katıldığı ve tebliğler sunduğu” iddialarını araştırmasını istedi.

 

  • ·        DOĞU’DA EĞİTİM TARİKATLARA EMANET – Eğitim-İş’in 13 il ve 8 ilçede yaptığı incelemeler, özellikle Doğu ve Güneydoğu  Anadolu Bölgesi’ndeki okulların birçok yetersizlikle boğuştuğunu, bunu fırsat bilen tarikatların da eğitimin içine sızdığını gösterdi. Hazırlanan rapora göre, öğretmenevi müdürleri dahi, “temiz ve bakımlı” olduğu için cemaat yurtlarını öneriyor. Ziyaret edilen üniversitelerin rektörleri ise AKP’nin kendilerinden intikam aldığını öne sürerek “Yeterli kadro verilmiyor” sıkıntısını dile getirdi.

 

  • ·        MUHALEFETTE BİRLİK YOK – Cumhurbaşkanlığı seçimi, sine-i millet, erken seçim ve Sabih Kanadoğlu’ nun anayasa yorumuyla ilgili olarak muhalefet partileri farklı düşünüyor. DYP ve ANAVATAN, erken seçim istemekle birlikte sine-i millete sıcak bakmıyor. CHP, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına  aday olması durumunda oylamalara katılmayacağını açıklarken; DYP ve ANAVATAN bu konumda net bir tavır sergilemiyor.

 

  • ·        DİYARBAKIR’DA SAĞLIK SKANDALI – Özel diyaliz merkezinde tedavi gören 88 hastaya Hepatit C virüsünün bulaştığı ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü enfeksiyon uzmanları, merkezden düzenli olarak  gönderilen bilgi formları üzerinden yaptığı incelemede, son iki ay içinde Hepatit C virüsü bulaşan hasta sayısında belirgin bir artış olduğunu gözledi. Hepatit C taşıyan hasta sayısı ekim sonu itibarıyla 66 iken bu kasım ayında 88’e yükselince yetkililer de harekete geçti.

 

  • ·        ERDOĞAN HAK ETMİYOR  –  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kilit parti konumuna gelen ANAVATAN’ın Genel Başkanı Mumcu, “Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığa hakkı yoktur” demenin millete de Erdoğan’a da haksızlık olacağını ileri sürdü. Partisinin seçimde oy kullanacağını söyleyerek, AKP’ yi 367 oy zorunluluğu sorunundan kurtaracakları mesajını veren Mumcu, ardından da, “Bence Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’nı hak etmiyor” dedi.

 

  • ·        ÖĞRETMEN MAAŞI HER GEÇEN GÜN ERİYOR – Türk Eğitim-Sen, öğretmen maaşlarının geçen yıllar içinde nasıl eridiğini gözler önüne seren bir araştırma yaptı. Buna göre, bir öğretmenin 1923’teki maaşıyla 20 tane Cumhuriyet Altını alınabilirken geçen yıl itibarıyla bu rakam 4’e düştü. Eğitimcinin 170 kilo kuzu eti almasına yeten 1976 yılı maaşı ise 2006’da ancak 48 kilo kuzu etine yetti.

 

 4 Ocak

 

  • ·        İRAN DOĞALGAZI KESTİ – Enerjide dışa bağımlı politikalar sürdüren Türkiye’yi soğuk bir kış ve yeni bir kriz bekliyor. İran iç talebi karşılayamadığı gerekçesiyle Türkiye’ye doğalgaz akışını kesti. İran gazındaki kesinti kısa süre içinde çözülmezse Türkiye’yi yeni bir enerji krizi bekliyor. İran geçen kış da doğalgazı kesmiş ve Türkiye Uluslar arası tahkime başvurmuştu. İran gazı son iki gündür 2.5 milyon metreküpe kadar düşmüştü. İran hattından normal şartlarda günlük 29 milyon metreküp doğalgaz gelmesi gerekiyordu.

 

  • ·        KOORDİNATÖRLÜK İTİRAFI – Erdoğan PKK ile mücadele konusunda ABD ve Irak’ın hiçbir adım atmadığını, terör örgütünün kapatıldığı açıklanan bürolarının bile açık olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Irak ve ABD ile ortaklaşa terörle mücadele kararı aldığını, ancak bu konuda da bir gelişme olmadığını söyleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, “Örgütün para kaynaklarının kurutulacağı söylendi, o da olmadı” dedi. Erdoğan, terör örgütünün Kuzey Irak’taki varlığının sona erdirilmesi ve mali kaynaklarının kurutulması için de hiçbir somut adım atılmadığını, Türkiye’nin beklentilerinin de boşa çıktığını belirtti.

 

  • ·        ‘DEVLET AKP’YE TESLİM SENARYOSU – Recep Tayip Erdoğan’ın Çankaya Köşküne çıkması durumunda devletin tepesinin tümüyle AKP kökenli kişilerden oluşacak olması, genel seçimlere kadar geçecek sürede türban ve diğer hassas konularda cüretkâr adımlar atılması endişelere neden oluyor. Bu endişelere katılmayan çevrelerin beklentisi ise AKP’nin seçim öncesi rejim tartışmalarına neden olmaktan çekinmesi. Erdoğan dışındaki bir AKP’linin cumhurbaşkanı olması durumunda da partide iç karışıklık yaşanabileceği yorumları yapılıyor.

 

  • ·        SINAVDA SKANDAL – İslamcı kadrolaşmanın  incelendiği İÜ İktisat Fakültesi’nde görevli Prof. Recep Seymen, geçen ay yapılan asistanlık sınavında Erbakan’ın danışmanı, AKP’li üst düzey bir yetkilinin yakını olduğu belirtilen F.T.’ye sınav sorularının önceden verildiğini açıkladı. Seymen, “Sınav sorularını vermekle kalmıyorlar, İktisat Fakültesi antetli kâğıda  çocuk bir gün önceden sınav sorularının yanıtlarını hazırlıyor. Getiriyor kâğıdı… Fakat sınavda görevli asistan yanlışlıkla Sosyal Bilimler Enstitüsü antetli kâğıdı dağıtıyor. Çelişkiyi gidermek için sınavın ortasında diğer çocuklardan kâğıtlar toplanıp tekrar İktisat Fakültesi antetli kâğıtlar dağıtılıyor” dedi.

 

  • ·        KANSERİN ÜRKÜTEN YÜKSELİŞİ – Türkiye’de en sık ölüme yol açan tür, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri. Ölüm nedeni olarak kanser, kalp krizinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 150 bin kişinin ölümüne neden olan kanser yalnızca 13 yıl sonra yüzde 50 artış gösterecek. Tüm kanserlerin yüzde 30’undan sigara sorumlu tutuluyor.

 

  • ·        DERİLER TARİKATLARA GİTTİ – İskenderun ve Belen’de 15 bin kurban kesildi, 2 bin 733’ünü THK aldı.

 

  • ·        TÜİK GÜVEN VERMİYOR – 2005 yılı için bölüşüldü denilen gelir 255 milyar YTL iken, 2005 milli gelirinde bölüşülen gelir 368 milyar YTL. Yani arada 113 milyar fark var. Başka bir ifadeyle paylaşılmış gelirde 113 milyar YTL eksik beyan edilmiş. Bu, bölüşüldüğü iddia edilen gelirin yüzde 31’i dolayında bir gelirdir.

 

 5 Ocak

 

  • BAĞIMLILIĞIN SONU BUDUR –  Uzmanlara göre sorun İran’ın doğalgazı kesmesi değil, yanlış politika. İran’ın gaz vanasını yarın açacağı duyurulurken ülkeden gelen haberler bunu doğrulamıyor. Buna göre Tahran yönetimi, Türkiye’ye yaklaşık bir ay boyunca yeterli oranda gaz veremeyecek, ancak kendi iç tüketimini sağladıktan sonra, Türkiye’ye aktarım yapacak. Üç eyalete de yeterli seviyede gaz akışı sağlanamadığı, tesisin onarılmasının ardından da ilk önce buranın sıkıntısının giderileceği öğrenildi. Türkiye’nin 20 yıldır doğalgaz kullanmasına karşın acil durum deposu yapmadığına dikkat çeken enerji uzmanı Necdet Pamir, “Türkiye’nin temel sıkıntısı doğalgaza bu kadar bağımlı bir politika izlemesi. Üretmediğiniz bir şeye kendinizi böylesine bağlarsanız, elektriğin büyük bölümünü doğalgaz ile yaparsanız, tabii ki sıkıntı yaşarsınız” diye konuştu. 
  • ENFLASYON HEDEFİ TUTMADI – Enflasyon ‘dalgalı’ yılı tek hanede bitirdi. Ancak enflasyon hedeflemesinin ilk yılında hedef yaklaşık ikiye katlandı. Yüzde 5’lik hedef tutturulamazken, geçen yıl Üretici Fiyatları Endeksi’nde yeniden çift haneli rakamlara dönüldü,Tüketici Fiyatları Endeksi’nde ise bir önceki yıl olduğu gibi tek haneli rakama ulaşıldı. Aralık ayında Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 0.23 artarken Üretici Fiyatları Endeksi yüzde 0.12 oranında geriledi. 
  • AB’YE DESTEK AZALIYOR – Saygın İngiliz Gazetesi Financial Times AB’de Ankara’nın üyeliğine yönelik karşıtlığın arttığı sırada, Türkiye’de giderek artan sayıda insanın birliğe katılma konusunda iki kez düşünülmesi gerektiğine inandığını, geçen yıl Türkiye-AB ilişkilerinde büyük sıkıntılar yaşandığını yazdı. 2007 yılı sonunda Türkiye- Avrupa ilişkilerinde ne olacağının belki kesinleşmeyeceği, ancak büyük ölçüde netleşeceği ifade edilen yazıda, halkın sürece verdiği desteğin azalmasındaki en önemli etkenin, AB’nin KKTC taahhütlerini yerine getirmemesi olduğu vurgulandı. 
  • KÜRDİSTAN TAKINTISI – Avrupa Parlamentosu raporunda Güneydoğu Anadolu ifadesi kullanılmadı. AP tarafından hazırlanarak müzakereler öncesinde kullanılması amacıyla Ankara’ya gönderilen “Türkiye Gıda Güvenliği” adlı raporda, Ege Bölgesi’nden “Batı Anadolu”, Karadeniz’den “Kuzey Anadolu”, İç Anadolu’dan “Orta Anadolu” Güneydoğu Anadolu’dan ise “Kürdistan” olarak söz ediliyor. Kürdistan sözcüğüne dört kez yer verilen raporda, Doğu illerinde sağlığa yeterli önlem verilmediği belirtiliyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, “Ülkenin çeşitli bölgelerinde gıda sağlığı konusunda birçok farklılık da yer almaktadır.Özellikle orta ve Doğu Anadolu ve Kürdistan’daki kalite standartları, ülkenin batı ve diğer kesimlerine yetişmekten çok uzaktadır” gibi ifadelerin yer aldığı rapor, Tarım Bakanlığı’na da gönderildi. Ancak bakanlık konuya ilişkin rapora herhangi bir tepki göstermedi. 
  • 10 BİN KİŞİNİN KATİLİ YOLLAR – Trafik kazalarının en büyük nedeni bilinen ama bir türlü çözüm üretilmeyin ‘kara noktalar’ Son dokuz yılda sadeci Kurban Bayramı tatillerinde 1191 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 51 kişi de yaralı olarak kurtuldu. Kazaların büyük çoğunluğu insana bağlı nedenlerden kaynaklanıyor. İlk üç sırayı aşırı hız, hatalı sollama ve direksiyon başında uyuma oluşturuyor. 
  • DİYANET’E 4 BİN 500 KURAN ÖĞRETİCİSİ – AKP hükümeti, özelleştirmeler sonucu işsiz kalan imam hatip ve ilahiyat fakültesi mezunlarını kamuda istihdam etmek için düğmeye bastı. 
  • SENDİKA DESTEKLİ KADROLAŞMA – TRT’deki kadrolaşmaya ilişkin rapor hazırlayan Haber Sen’in Ankara Şube Başkanı Osman Köse, kurum içindeki atamaların büyük bölümünün TRT yönetimine destek veren Türk Haber Sendikası’nın yönlendirmeleriyle yapıldığını söyledi. Köse, Türk Haber-Sen’in eski şube başkanlarının da aralarında bulunduğu yönetici ve üyelerin kurum içinde önemli görevlere getirildiğine işaret etti. 
  • AKP DESTEK KAYBEDİYOR – Cumhuriyet ve Demokrasi Araştırması’na göre toplumun çoğu cumhurbaşkanını halkın seçmesini istiyor. ODAK Araştırma Grubu’nun, ülke genelinde 1685 seçmene ulaşarak yaptığı araştırmaya göre seçmenin AKP’ ye verdiği destek yaz aylarına göre azalırken CHP’nin oy oranında belirgin bir artış gözleniyor. Siyasi eğilimini laik olarak tanımlayanların yüzde 69.7’sinin Cumhuriyet rejiminin ciddi tehdit altında olduğunu düşündüğüne dikkat çekiliyor. 

 6 Ocak

 

  • GÜLEN’E OLUMSUZ YANIT –  Fethullah Gülen’in avukatları, bir dönem Gülen’in en yakınındaki isimlerden Nurettin Veren’in Ulusal Kanal’a yaptığı açıklamaların hakaret içerdiğini ileri sürerek üst kurula başvurdu. Başvuruyu değerlendiren RTÜK yönetimi, Fethullah Gülen’e  ‘mürteci’ dediği  gerekçesiyle yargılanan İlhan Selçuk’un beraat etmesini de dikkate alarak televizyon kanalının cezalandırılmaması gerektiğine karar verdi. 
  • TÜRKİYE’NİN DOĞALGAZ SAVAŞLARI – Rusya, Azeri ve Türkmen doğalgazı ile Nabucco Hattı’na (AB-Türkiye Doğalgaz Hattı), ABD Mavi Akım ve Batı Hattı ile İran’dan gelen hatta olumsuz yaklaşıyor. Tahran yönetimi de Rusya üzerinden İsrail’e gidecek olan doğalgaz hatlarına muhalefet ediyor. Her üç ülke de Ankara’ya kendi çıkarlarına göre çeşitli yaptırımlar uygulayabileceği sinyalini veriyor. AB ise “Gelecekteki Enerji Planı” nda Türkiye’ye geniş yer ayırmayı planlıyor. Türkiye’nin yeni enerji politikası geliştirmesinde büyük sıkıntılar yaşayacağı da ortaya çıkıyor. Ankara, 2007 yılı içerisinde Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, İran, Mısır ve AB ile özellikle doğalgaz konusundaki ilişkilerini yeniden masaya yatırmak istiyor. 
  • AKP EMEKLİLERİ GÖZDEN ÇIKARDI – Emekli-Sen’in. Taleplerini Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a iletilmek üzere başlattığı imza kampanyasında Kızılay’da 2 stand açıldı. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Yüksel Caddesi’ndeki stand açılışında yaptığı konuşmada, 7.5 milyon emeklinin yok sayıldığını savundu. Bu yılın ilk altı ayı için emeklilere yüzde 5 zam verildiğini anımsatan Beysülen, bunun, hükümetin emeklileri gözden çıkardığı anlamına geldiğini öne sürdü. Emeklilerin insanca yaşayabilecek aylık alamadıkları için yeniden çalışmak zorunda kaldıklarına işaret eden Beysülen, emekli aylıklarının 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak gideri olan açlık sınırının bile altında kaldığını belirtti. 
  • ÇOK DİLLİ BELEDİYECİLİĞE SORUŞTURMA – İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Sur Belediye Meclisi’nin yurttaşların farklı dilleri konuştuğu gerekçesiyle aldığı “Çok Dilli Belediyecilik Hizmetleri” kararıyla ilgili olarak soruşturma başlattı., 
  • ADLİ TIP’TA KADROLAŞMA –  AKP hükümetinin yoğun kadrolaşmaya gittiği Adli Tıp Kurumu’nda (ATK), kurumun tarihinde ilk kez akademik bir unvanı olmayan Dr. Keramettin Kurt’un başkanlığa atanmasıyla başlayan kurum içi rahatsızlık, son olarak 13 uzmanın adeta sürgün niteliğindeki atamalarıyla doruğa ulaştı. AKP hükümetinin birçok  kurumda gerçekleştirdiği kadrolaşmanın ATK’yi de çalışamaz hale getirdiği bildiriliyor. 
  • ÜLKEMİZDE HER SEKİZ KİŞİDEN BİRE SİLAHLI – Türkiye’de ateşli silahlarla gelen ölümlerle linç kültürünün artması arasında bağlantı kuran Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman, “Ülkemizde yaklaşık olarak 8 milyon 700 bin bireysel silahlı kişi olduğunu” söyledi. 
  • BU VERİLER GERÇEK DIŞI – Dar gelirliyi pençesinde kıvrandıran enflasyonun yüzde 10’un altında çıkması sert eleştirilere neden oldu. Türk-İş Başkanı Kılıç, “TÜİK verileri ile günlük yaşam birbirine uymuyor” derken CHP İstanbul Milletvekili Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın tek haneli enflasyon hedefinin tutturulmak istendiğini dile getirdi. 

 7 Ocak

 

  • CUMHURBAŞKANI İÇİN UZLAŞMA ŞART – CHP’li Bülent Tanla ülkemizde kamuoyu araştırmalarının birkaç uzmanından birisi olarak bilinir. 1983 seçim sonuçlarını neredeyse yüzde yüze yakın bir doğruluk payıyla tahmin etti. O  Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını koymayacağını düşünüyor. Ardından da Türkiye’nin üzerindeki kara bulutların dağılması için cumhurbaşkanının bütün tarafların uzlaşmasıyla seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 
  • TRT’DE SINAV SKANDALI – Şeflik sınavı sorularının bazı kişiler tarafından önceden alındığı iddiası kurumu karıştırdı. Sınavda çıkan kargaşada adaylar birbirlerinden kopya çekti. Bazı adayların soruları önceden aldığı ileri sürüldü. TRT soruşturma başlatırken, bazı adaylar yargıya gitmeye hazırlanıyor. 
  • TÜRKİYE ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI – Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Necdet Pamir, enerji güvenliğinin, ekonomik güvenliğin yaşamsal unsurlarından olduğunu belirterek Türkiye’nin enerji açısından dışa bağımlılığının ekonomik ve ulusal güvenliği sürekli tehdit ettiğini söyledi. 
  • YİNE YOKSUL EZİLDİ – Birleşik Metal-İş’e göre tek haneli enflasyon dar gelirlinin gerçek yaşamını yansıtmadı. DİSK’e bağlı sendikanın araştırması, son bir yılda  dar gelirlilerin zorunlu harcama kalemleri olan barınma, ısınma, ulaşım ve ekmek fiyatlarındaki artışını enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştirdiğini gösterdi. 

 8 Ocak

 

  • KİPTAŞ SINIRI AŞTI – Kuruluş amacı İstanbul’un konut ve gecekondu sorununu çözmek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakı olan KİPTAŞ, Başbakan’ın seçim bölgesi Siirt ve Suriye’nin başkenti Şam’da konut yapmak için çalışmalar yapıyor. İstanbul’da konut açığı ve çarpık yapılaşma sorunları henüz çözülmemişken, sermayesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve kuruluş amacı İstanbullulara hizmet olan şirketin Siirt ve Şam’da konut üretmesi, “İstanbulluların Siirt ve Şam’da konut talebi mi var?” sorusunu akla getiriyor. 
  • TÜRKİYE ÜZERİNDEN FÜZE – İran’ın uranyum zenginleştirme tesislerini nükleer bir saldırıyla yok etmeyi amaçlayan İsrail’in gizli planlar yaptığı öne sürüldü. İsrail’in tek vuruşla İran’ın nükleer kapasitesini yok etmeyi planladığı ve üç farklı güzergâh  üzerinde durduğu belirtildi. İngiliz Sunday Times gazetesinin haberinde, “İsrailli pilotlar, İran hedeflerine 2 bin mil gidiş dönüş yolculuk  için eğitilmek üzere son haftalarda Cebelitarık’a gittiler. Üç olası güzergâh çizildi. Türkiye üzerindeki güzergâh dahil” denildi. Gazetenin bazı İsrailli askeri kaynaklara dayanarak verdiği haberde, hava kuvvetlerine bağlı 2 uçak filosunun, İran’a ait Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisini nükleer silahlarla vurmak amacıyla eğitim yaptığı belirtildi. 
  • YABANCIYA KOLONİ – Yabancılara mülk satışında 3 ayrı model uygulamaya konuluyor. Maliye ve  turizm bakanlıkları, İspanya modeliyle ilgili  planlama çalışmalarını sürdürüyor. Devlet eliyle koloniler yaratacak bu model uyarınca Antalya ve Aydın’da 2 bölgede “cazibe merkezleri” oluşuturulacak ve yabancılar için özel sektör kanalıyla golf sahaları, ikinci konut niteliğinde konutlar ve sosyal tesisler inşa ettirilecek. Yabancılara mülk satışında özel kent projeleri de hayata geçirilecek. 
  • TÜRKİYE YİNE GÖZDE –  Turizm gazeteci ve Yazarları Derneği’nin raporuna göre gezi rehberleri yayımlayan dünyaca ünlü Lonely Planet, “Görülmeye Değer Egzotik Yerler” kategorisinde  2007’nin gözde destinasyonları listesinde  Türkiye’ye yer verdi. Avro’nun dolar karşısında değer kazanması da Türkiye’ye olumlu yansıyacak. Bir yandan ABD’li turistler, öte yandan Avrupalı turistler ellerindeki paraya göre en iyi tatili satın alabilecekleri Türkiye’yi tercih edecek. 
  • KAR YOLLARI KAPADI, KADIN ÇOCUĞUNU KAYBETTİ – Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı  Nohut Alanı köyünde önceki günkü yoğun kar yağışı dolayısıyla yolun kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemeyen kadın doğum yaparken bebeğini kaybetti. Aile, acil hastaları olduğunu ilçedeki yetkililere bildirmelerine karşın ambulans yaklaşık 7 saat sonra 17 kilometre uzaklıktaki olay yerine ulaştı. 
  • THK’ DE DERİ SEVİNCİ – THK Genel Başkanı Yusuf Güngör, yurttaşların kurumlarına yapılan saldırılara kayıtsız kalmadığını ve bağışlarıyla tepkilerini ortaya koyduklarını belirterek “Birçok gazetede kurumumuza ilişkin saldırılar had safhaya ulaşmıştı. Buna tepki göstermek için yurttaşlarımız derilerini bize bağışladı” dedi. 
  • BAĞIŞ YAPMAYANA TEŞHİR – İzmir’in Karşıyaka semtindeki Cemil Akyüz İlköğretim Okulu’nda, velileri okula bağışta bulunan öğrencilerin yakalarına kart takıldı. 
  • ‘KARA LİSTEDEKİLER’ E KORUMA  – Talim ve Terbiye Kurulu’ndan uzaklaştırılan öğretmenlere genel müdürlük sahip çıkıyor. Öğretmenlerin görev iptalinde, “Ders kitaplarında ‘aptest suyunun faydaları’ gibi hurafelere yer vermek, tarikat ve cemaat kavramlarını yücelterek öğrenciye sunmak, yayınevlerinin lehine çalışmak” gibi savların etkili olduğu öne sürülmüştü. 
  • GERÇEK SORUNU MASKELİYORLAR – CHP lideri Baykal, Çankaya konusundaki tartışmaların bir ‘eş tartışması’ na indirgenmek istendiğini belirterek “Biz Erdoğan’ın kişiliği, zihniyeti ve uygulamalarıyla ilgileniyoruz” dedi. 
  • MİT’İN AÇIKLAMASI 73 MİLYON TÜRK’E –   6 Ocak günü MİT Müsteşarlığı’nın yaptığı değerlendirme “bir uyarı” niteliğindedir. Vurgulanan kritik noktalar şunlar oldu1. Ulus devlet tehdit altındadır, 2.Bekle gör politikası ile başarı kazanılmaz. Türkiye bu yüzden kaybediyor. 3. Türkiye elindeki bütün olanakları değerlendirmek zorundadır. 

 9 Ocak

 

  • ·        6 YIL SONRA GELEN SORUŞTURMA İZNİ – Cezaevlerinde tecride karşı başlatılan ölüm orucunu sona erdirmek, tutuklu ve hükümlüleri F tipi cezaevlerine sevk etmek amacıyla yapılan “Hayata Dönüş” adlı operasyonda 12 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmaya yargıdan ancak 6 yıl sonra izin çıktı.

 

  • ·        ELEKTRİK İHALELERİ ASKIDA – Hükümet, tartışmalara yol açan elektrik ihalelerini “Gerekli inceleme ve değerlendirme” yapılana kadar askıya alma kararı verdi. Yeni ihaleler de inceleme sonucuna kadar bekletilecek. Bakanlar Kurulu’nda, gerekli şartlarda kişi ve kurumların ticari sırlarının açıklanmasına ilişkin yasa tasarısı da imzaya açıldı.

 

  • ·        UYUŞTURUCUDA BÜYÜK ARTIŞ –  Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının 12’ye düştüğü ve geçen yıllara oranla yüzde 100 artış gösterdiği belirlendi. 2005 yılında yakalanan 377 bin 745 adet extacy hap, 2006 yılında 1 milyon 266 bin 212’ye yükseldi. Narkotik şube yetkililerinden alınan bilgilere göre Türkiye, uluslar arası uyuşturucu trafiğinin en önemli geçiş noktasını oluşturuyor.

 

  • ·        OKULLAR BÜYÜK RİSK ALTINDA – Türk Psikiyatri Derneği’nce 24 bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, “Genel uyuşturucu kullanımında İzmir 1. sırada yer alırken, esrar kullanımında  Diyarbakır ilk sırada bulunmaktadır. Uyuşturucu kullanım oranı  ilköğretimde yüzde 2, liselerde yüzde 2.5’lere ulaşmıştır. Kentlerde daha çok görülen uyuşturucu kullanımı, erkek öğrenciler arasında daha yaygındır. Özel okullarda okuyan öğrencilerin uyuşturucu kullanma riski, devlet okullarına göre daha yüksektir” diye konuştu.

 

  • ·        ALEVİYİM DEMEKLE OLMUYOR – Alevi cemaatinin önde gelen isimleri, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in “Hepimiz Aleviyiz” sözlerine “Aleviyim demekle olmuyor. Dini siyasete alet ediyorlar. Aleviler asimile edilmeye çalışılıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

 

  • ·        TECRİDİ KALDIRIN ÖLÜMLERİ DURDURUN –  Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyeleri, F tipi cezaevlerindeki tecrit uygulamasının kaldırılması için düzenledikleri “kafesli” eylemlere dün de devam ettiler.

 

  • ·        BAĞIMSIZLIK TEHLİKEDE – MİT Müsteşarı Taner’in değerlendirmesi Türkiye’nin durumunu gözler önüne serdi. Bankacılıkta yabancıların payı kamuyu geçerken borsada yüzde 70’e yaklaştı. Yatırımları özel sektöre, kaynakları dışa bağımlı kılan enerji politikası Türkiye’nin elini kolunu bağladı. İletişim, tarım gibi stratejik sektörler küresel güçlerin eline bırakıldı.

 

  • ·        22 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI – Arazinin satın alınmasından bu yana bin üyeli Sukent Yapı Kooperatifi’ne 3 bin üye girip çıktı, üyelerin yaklaşık yüzde 25’i hayatını kaybetti, gençlik yıllarında ev hayali ile kooperatife girenler emekli oldu. Şu an kooperatifin ilk üyelerinden yaklaşık 100 kişi kaldı.

 

  • ·        BAŞARISIZLAR HESAP VERSİN – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Yüzde 5 enflasyon hedefi koyup yılı 9.65’le tamamlayanlar kendilerini ifade etsin” dedi. Türkiye’nin rekabetçi olması için plan ve programların mutlaka revize edilmesi gerektiğini ileri süren Oğuz Satıcı, cari açık, dış tıcaret açığı ve enflasyon sorunlarının devam ettiğine dikkat çekti.

 

  • ·        ADANA İFLAS PATLAMASI YAŞADI – Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, AKP hükümetinin ekonomide pembe tablolar çizdiğini belirterek, esnafın geride kalan, 2006 yılında “iflas patlaması” yaşadığını ifade etti.

 

10 Ocak

 

  • ·        TALAT GEÇİDİ YIKTI – Kıbrıs’ta Rumların istediği adımlardan biri daha atıldı ancak karşılıksız kaldı. Genelkurmay’ın olumsuz görüş belirtmesine karşın Lefkoşe’yi ikiye bölen Lokmacı Kapısı’ndaki köprü kaldırıldı. KKTC İçişleri Bakanı Murat, “Biz köprüyü kaldırdık, karşı taraftaki utanç duvarının da kaldırılması ve barikatın açılması gerekir” dedi. Rum Lider Papadopulos’un  “Karşılık yok” açıklaması Talat’ta hayal kırıklığı yarattı.

 

  • ·        YURTTAŞ ERDOĞAN’I İSTEMİYOR – Metropol Stratejik ve Sosyal Araştırmalar’ın çalışmasına göre Cumhurbaşkanlığı için ‘yetersiz’. Metropol’ün 27 ilde toplam 2 bin 356 kişiyle gerçekleştirdiği anketten ilginç sonuçlar çıktı. “Sizce Cumhurbaşkanı kim olmalı?” sorusuna katılımcıların yüzde 14.6’sı Tayip Erdoğan, 9.3’ü Bülent Arınç, 5.2’si Ahmet Necdet Sezer, 4.2’si de Abdullah Gül yanıtını verdi. Ancak seçmenlerin yüzde 25.2’si, söz konusu makama bu isimlerin dışında bir kişinin oturması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yüzde 41.4’lük kesim de bu konuda “kararsız” olduğunu kaydetti. Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istemeyenlerin yüzde 36.8’i buna gerekçe olarak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için “yetersiz” olduğunu gösterirken yüzde 21.5’i kendisinin başbakan olarak kalmasının daha yararlı olacağını ifade etti.

 

  • ·        TÜRKİYE  AİHM’ DE KAYBETTİ – Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’nın 1997 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkıyla ilgili 1. protokolünü ihlal ettiği görüşüne vardı ve Türkiye’nin 890 bin Avro ödemesini kararlaştırdı. AİHM kararı gereği Türkiye, ayrıca 20 bin Avro mahkeme masrafı ödeyecek.

 

  • ·        ELEKTRİKTE SEÇİM ERTELEMESİ – Hükümet, elektrik dağıtım ihalelerini, aceleye getirmemek ve şirketlerin hatların yeraltına alınmasına ilişkin yatırımlarının tamamlanması gerekçesiyle erteledi. Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Başbakan Yardımcısı Şener de dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Başbakan Erdoğan’ın isteğiyle elektrik dağıtımı özelleştirmesinin kasım ayındaki genel seçimlerin sonrasına bırakıldığını söylediler.

 

  • ·        CUMHURBAŞKANI EMEKTEN YANA OLMALI – Cumhurbaşkanı seçiminin siyasal gerilime neden olmasını istemediklerini belirten Salih Kılıç, “Toplumun her kesiminde takdir görecek niteliklerde, cumhuriyetin temel niteliklerine uygun, emekten yana bir cumhurbaşkanının seçilmesi gerilimi azaltır” dedi.

 

  • ·        DOĞALGAZ, AKP’LİNİN FIRININA VAR, OKULA YOK – Eskişehir AKP’ li il genel meclisi üyesi ve MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Harun Çetintürk’ ün fırınına doğalgaz verilirken  yakınındaki okula ise doğalgaz getirilmemesi il genel meclisinde tartışma konusu oldu.

 

  • ·        OKULLARDA VEKİL MÜDÜR DÖNEMİ –  Okul İdareciliği Sınavı’nı kazanan öğretmenlerin yönetici olarak ataması yapılmıyor. AKP’nin iktidara gelmesiyle okulların kadrolaşma merkezleri haline geldiğini vurgulayan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, siyasi iktidarın okullara sürekli vekil müdürler atadığını, Türkiye’deki okulların yüzde 80’ine yakınının vekil müdürlerle yönetildiğini söyledi.

 

  • ·        ÇEVRE KONUSUNDA SINIFTA KALDIK – TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) uyum ve üyelik sürecinde kat ettiği aşamayı değerlendiren “Türkiye İlerleme Raporu”, oldukça ilginç yorumlar içeriyor. Odadan yapılan açıklamada; “Ülkemizde çevre alanında yaşanan politikasızlık ve hükümetin bu konuda gösterdiği aciz tutum, doğal ve kültürel varlıklarımızın tahrip edilmesi ve gelecek kuşaklar için sürdürülemez bir yaşamı dayatmakta ve hâlâ önümüzde bir sorun olarak durmaktadır.” İfadeleri yer alıyor.

 

  • ·        YOKSULLUK SINIRI BİN YTL’Yİ AŞTI – Türkiye Kamu-Sen’in, Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmasının 2006 Aralık ayı sonuçlarına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1059 YTL 39 YKr’ye yükselirken 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 2 bin 106 YTL 48 YKr olarak belirlendi.

 

11 Ocak

 

  • AİHM’ DEN DİNCİ YAYINA RET – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, türban konulu program nedeniyle bir yıl yayını yasaklanan radyonun itirazını reddetti. 
  • AKP SADECE BORÇ ÜRETTİ – DİSK  Genel Başkanı Süleyman Çelebi, hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarını değerlendirdi. AKP’ nin, sosyal hukuk devletinden habersiz olarak sürdürdüğü “cemaat dayanışmasını”, siyasal çıkar sağlama amaçlı rant dağıtma ve kayırma uygulamalarını sosyal politika olarak tanıtma çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Süleyman Çelebi, “Dört yılda AKP, Cumhuriyet döneminde seksen yılda ulaşılan borcun üçte ikisi kadar borçlanmıştır” dedi. 
  • ELKADI MÜFETTİŞİNE CEZA RAPORU – Başbakan Erdoğan’ın ‘Param kadar kefilim’ diyerek savunduğu BM’nin küresel teröristler listesindeki isimlerden Yasin El Kadı’yı soruşturan Maliye Başmüfettişi Hazma Kaçar’a bir günde yedi ceza birden verildi. Kaçar, teftiş kurulu başkanvekilinin katılmasını istediği toplantıya katıldığı için bile ceza aldı. 
  • AİLE İÇİ ŞİDDETE HAPİS GELİYOR – Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla aile mahkemesi hâkimleri, aile içi şiddete başvuranlar için tutuklamaya varan tedbir kararları alabilecek. 
  • İLKÖĞRETİM İMAM HATİPLEŞİYOR – MEB’ in din kültürü dersindeki müfredat değişikliğiyle ‘uygulamaya dönük’ eğitim başlıyor. Gelecek yıl uygulanacak  müfredatın kitaplarını, bir kerelik Din Öğretimi Genel Müdürlüğü hazırlayacak. Yeni müfredatın tanıtımında yer alan”Kültürel miras, yetişmekte olan nesle Allah’la, kendileriyle ve diğer insanlarla olan iletişimlerini düzenlemelerinde bir yardım vasıtası olarak sunulmalıdır” ifadeleri dikkat çekerken tarihe kör bir bağlılık göstermek ise eleştiriliyor. 
  • TÜKİYE’DE İKTİDARSIZ İKTİDAR VAR – DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, dört yıldan beri bütün meseleleri seyrettiğini söylediği AKP hükümetini, ’23 Nisan hükümeti’ne benzetti. 
  • ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRER – Türk Radyoloji Derneği, değiştirilmek istenen Radyasyon Yasası’nda AB kriterlerine uyulmadığı uyarısı yaptı. Türk Radyoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Başak, tasarıda AB’nin radyasyondan korunma ve izolasyon konusundaki direktiflerinin dikkate alınmadığını ve Türkiye’deki cihazların da bu koşullara uyacak kriterlere sahip olmadığını söyledi. Çalışma saatlerinin 5 saatten 7.5 saate çıkarılmak istenmesini eleştiren Başak, hastanelerde kullanılan radyoloji cihazlarının denetlenmemesi nedeniyle insan sağlığını  tehdit eder boyuta geldiğini belirti. 

12 Ocak

 

  • UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ – Irak’taki ‘kazanın’ 400 metre uzağındaki görgü tanıkları kesin konuşuyor. ABD’ye ait Anaconda Hava Üssü’ne inmeye çalışan uçakta yaşamını yitirenlerden Hamdi Şahin’in kardeşi Özcan Şahin, üste çalışıyor. Olay günü ofiste olduğunu söyleyen Şahin, sis iddialarını reddederken, “Görenler vuruldu diyor. Kimse düştü demiyor. İki-ÜÇ kişi bana öyle dedi. Vuruldu yani” dedi. Şahin görgü tanıklarının uçağın sağ tarafından vurulmuş olduğunu ileri sürdüklerini belirtti.

 

  • SOLA TARİHİ SORUMLULUK UYARISI – DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar eşbaşkanlığında çalışmalarını yürüten 10 Aralık Hareketi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimleri kapsayan kritik siyasi dönemin başlangıcında “solda birlik” çağrısında bulundu.

 

  • BAŞBAKAN SUÇÜSTÜ YAKALANDI – Baykal Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının elinden kaydığını gördüğünü ve kontrolünü kaybettiğini söyledi. Deniz Baykal, “Askerlik yan gelip yatma yeri değildir” diyen insan cumhurbaşkanı olamaz. Yargıyla , üniversiteyle kavgalı. Anayasada başkomutanlık cumhurbaşkanının şahsiyetinde temsil ediliyor. Böyle bir insan başkomutan olacak?” diye konuştu.

 

  • TRT’DE REKOR ATAMA – Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, TRT’de, 12 Ocak 2004 tarihinden bu yana genel müdür yardımcıları da dahil 286 yöneticinin görevden alınarak, yerlerine yeni atamalar yapıldığını belirtti. Kurum içindeki kadrolaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için de sık sık yönetmelik  değişikliğine gidildiğine işaret eden Çınar, bu uygulamalar ile anayasa ve yasaların yok sayıldığına dikkat çekti.

 

  • İMRALI CANİSİ GİBİ KONUŞUYOR – MHP lideri Bahçeli hükümete meydan okudu. Bahçeli, “Zaman zaman  İmralı canisinin ağzıyla konuşan ve bölücülüğe siyasi cesaret kazandıran Başbakan’ın, şimdi ay yıldızlı bayrağın önünde resim çektirmesi ve bunu propaganda afişi olarak kullanması, ancak pankart ve pano milliyetçiliği olarak değerlendirilebilecektir” dedi.

 

  • ANAVATAN’DAN GÜL’E GENSORU – Anavatan Partisi, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül hakkında “dış politikaları çıkmaza sokarak görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle gen soru önergesi vermeye hazırlanıyor.

 

  • YİBO’DAKİ UYUZ SALGINI KORKUTTU – Tunceli’deki Nazımiye Yatılı Bölge İlköğretim  Okulu’nda (YİBO) 33 öğrencide uyuz hastalığı tespit edildi. Kaşıntı şikâyetlerinin artması üzerine ilçe sağlık ocağına sevk edilen öğrencilerin muayenelerinde, 33 öğrencide uyuz hastalığına rastlandı.

 

  • ATATÜRK’E HAKARET EDEN MÜFETTİŞ GÖREVDEN ALINSIN – Eğitim- İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir seminerde Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezası verilen ve cezası ertelenen müfettişin halen görev yaptığına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten müfettişin görevden alınmasını istedi.

 

  • BOZDUR BOZDUR HARCA!.. – Enflasyon farkıyla belirlenen yeni maaşlara ilişkin genelge kamu kuruluşlarına gönderildi. Memur maaşları bu ay yüzde 5.22 ile yüzde 6.05 arasında artacak. Hizmetli maaşı 811 YTL, genel müdür maaşı ise 3.308 YTL olacak. Cumhurbaşkanı yılın ilk yarısında 16.104 YTL, Başbakan 8.522 YTL alacak.

 

  • AKP’DE ÖZELLEŞTİRME ÇATLAĞI – AKP İstanbul Milletvekili Yalçıntaş, Unakıtan’ın övündüğü banka özelleştirmelerinin sakıncalarına dikkat çekti. Nevzat Yalçıntaş, “Sattıklarımızla değil, yaptıklarımızla övünelim” dedi. Halkbank’ın özelleştirilmesine ilişkin yasaya karşı çıkan Yalçıntaş, “her şeyin para olmadığını” belirtti.

 

  • SANAYİCİ KRİZ BEKLİYOR – Bursalı sanayicilere göre ekonomi yönetiminin  başarı notu ortayı geçmez. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’ın katıldığı toplantıda kur politikasının ihracatı cezalandırdığını vurgulayan BTSO Başkanı Celal Sönmez, 2007’de sanayicinin büyük bir kısmının “kriz” beklediğini söyledi.

 

  • 11 AYLIK CARİ AÇIK 30 MİLYAR DOLAR – Türkiye’nin kasım ayı cari işlemler açığı 3 milyar 152 milyon dolara kadar yükseldi. Kasımdaki bu yüksek açıkla birlikte  ocak-kasım dönemindeki toplam açık yüzde 54.3 artışla 29 milyar 915 milyon dolara kadar çıktı.

 

  • ÇOCUKLARI  KORUYAMIYORUZ – Türkiye’de çocuklara yönelik tecavüz, çocuk pornogrofisi ve çocuklara cinsel ilişki suçları gün geçtikçe artıyor. Son bir yıl içerisinde çocuklara karşı 70’e yakın tecavüz ve tecavüze yeltenme ile 30’a  yakın cinsel taciz olayı saptandı.

 

13 OCAK

 

  • UÇAĞI KİM  DÜŞÜRDÜ – Amerikalılar,  uçağın enkazının Türk heyeti tarafından incelenmesini engelliyorlar. Irak’ta 28 Türk işçinin yaşamını yitirdiği uçak kazasının ardından bölgeye giden heyetin büyük güçlüklerle karşılaştığı bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre üç kişilik Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı heyeti, ilk olarak olayın gerçekleştiği bölgeye gitmek istediğini ABD’li yetkililere iletti. Ancak heyet olayın gerçekleştiği yere gidince, enkazın bölgeden kaldırıldığını gördü. Bunun üzerine büyük şaşkınlık yaşayan ekip, enkazın incelenmek üzere hangara taşındığını öğrendi. Heyet, hangarda sadece parça analizi yapabildi. Heyet, ABD’lilere uçağın karakutu olarak bilinen ve ses kayıtlarını tutan “CVR” adlı cihazlarını incelemek istediklerini iletti. Ancak olumsun yanıt aldı.  Ankara bunun ardından en az bir dış çarpma olup olmadığı yönündeki belirlemeyi yapmak için, “ mekanik elektronik veriler, dış ses ve darbeler ile kabin basıncı ve benzeri kayıtları tutan” “FTR” adlı cihazın kayıtları üzerinde çalışma yapmak istemini dile getirdi. Ancak ABD’lilerin buna yanıtı da “olumsuz” oldu. 
  • AKP’DEN EKÜMENİK DAVETE TEPKİ YOK – AB Konseyi Parlamenter Meclisi, Lozan’daki hükümleri hiçe sayarak Fener Rum Patriği Bartholomeos’u “ekümenik patrik” olarak tanımladı. Barthholomeos, Parlementer Meclisi’nin 22 Ocak’taki toplantısına söz konusu sıfatla çağrıldı. Bartholomeos’sun, toplantıda birde konuşma yapması bekleniyor. AKP hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı ise davete “göz yumarken” konuyu “sumen altı etmeye” çalışıyor. CHP’li Onur Öymen, Lozan’da Türkiye’nin, Patrikhane’nin ekümenik bir sıfat taşımasına itiraz ettiğini, hatta Türkiye’den çıkarılmasını istediğini anımsattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, “Belli ki hiçbir hükümetin içine sindiremediği  bu durumu AKP hükümeti içine sindiriyor. Bu  hazin bir durumdur” dedi. 
  • MİT TARİHE NOT DÜŞTÜ – Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, MİT Müsteşarı Emre Taner’in kurumun 80. kuruluş yıldönümünde yaptığı ‘ulus devletin tehdit altında olduğuna’ ilişkin değerlendirmesiyle ‘tarihe not düştüğünü’ vurguladı. 
  • K. IRAK’A OPERASYON MESAJI – Ankara’nın ABD’den somut adımlar beklediğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu “vakti saati” geldiğinde yapacağı mesajını verdi. Erdoğan “Ülkemizi terör noktasında tehdit eden unsurlar ne ise ve buna karşı da yapılması gereken ne ise Türkiye vakti saati geldiğinde yapar” dedi. 
  • HALKBANK  ÖZELLEŞTİRİLMESİN – Başta ATO olmak üzere pek çok kurum özelleştirmenin yanlış olduğu görüşünde.  Özelleştirmeye karşı dava açtıklarını hatırlatan ATO Başkanı Sinan Aygün, hükümetin yeni yasa çıkarmasının da davalarını etkilemeyeceğini dile getirdi. ABSO Başkanı Taşkın’da banka arşivindeki bilgiler nedeniyle bile satılmaması gerektiğini söyledi. 
  • ATATÜRKÇÜ CUMHURBAŞKANI SEÇELİM – Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, “Atatürkçülüğü, Atatürk’ü rehber edinen bir cumhurbaşkanı seçelim. Devlet tecrübesi olmayan, ulemalara danışanları cumhurbaşkanı yapmayalım. Bu cumhurbaşkanı YÖK’ü, Anayasa Mahkemesi’ni, Danıştay’ı atayacak. Nereye gider bu ülke? Hikmetyâr’ın önünde diz çökenleri değil, Atatürk’ü izleyenleri cumhurbaşkanı yapalım” dedi. 
  • EMEKLİ MEMUR 45 YTL’YE TALİM – Memur emeklileri en fazla 6.3 zam alırken sözleşmelilere de yüzde 5.1 ile 6.1 artış yansıyacak. Yeni zamlarla 3/8’deki ortalama bir memur emeklisinin ocakta alacağı zam 45 YTL 41 Ykr’de kalacak. 
  • İSTİHDAM VERGİLERİ DÜŞECEK – Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Yeni asgari Geçim İndeksine geçiyoruz. Asgari ücretli bir adam 4 çocuklu ise bundan sonra hiç vergi vermeyecek” dedi. 

14 Ocak

 

  • BARZANİ CEPHE HAZIRLIĞINDA – Peşmerge lideri, Türkiye- Irak sınırında olası bir operasyona karşı önlem aldı. Türkiye-Irak sınırında önceki akşam yaşanan hareketlilik, Kürt tarafında panik yarattı. Irak Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Mesud Barzani, Bölgesel Bakanlar Kurulu’nu olağanüstü toplarken, Türkiye sınırında mevzi oluşturulması kararı alındı. Kürtler başta Zaho olmak üzere sınıra yakın bölgelere peşmerge sevkiyatı yaptı. Çeşitli noktalarda mevzilenen peşmergelerin TSK’nin olası operasyonuna karşı hazırlık yaptığı bildirildi. Bunun yanı sıra bölgesel yönetimin kuzeydeki Şiiler ile de Türkiye’ye karşı işbirliği yapabileceği dile getiriliyor. Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Halit Salih, açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının üzerinden zaman geçtiğini ve Kürdistan Bölgesi’nin artık Türkiye ile bir ilgisi kalmadığını kaydetti. Salih, “Irak halkı, varsa sorunları kendisi çözecektir, başkaları değil. Eğer Türkiye kendisine başka ülkelerin içişlerine karışma hakkını veriyorsa başka ülkelere de Türkiye’nin içişlerine karışma hakkını verir. Türkiye’nin de çok zayıf yönleri vardır” değerlendirmesini yaptı. 
  • KÖY ÖĞRETMENLERİNİN ÇIĞLIĞI – Yoksulluk ve okulların ödenek sıkıntısı birleşince, eğitimciler çareyi sanal ortamdan seslerini duyurmakta buldu. Çoğunlukla sınıf öğretmenleri ve müdürler “www.koyogretmeni.com adlı site aracılığıyla okullarına yardım eli uzatılmasını bekliyor. Öğretmenler, temizlik malzemesinden kırtasiye gereçlerine, bilgisayardan kullanılmayan giyeceğe dek birçok ihtiyacı aktarıyor. 
  • İSTANBUL’A VİZE UYGULANSIN – Başbakan Erdoğan, 1995’te uygulanması düşünülen projeyi yeniden gündeme taşıdı. Türk Kızılayı’nın Grand Cevahir Oteli’nde düzenlediği toplantıya katılan Erdoğan, İstanbul’da plaka sayısının belirlenerek trafiğe çıkacak araç sayısının da dondurulması gerektiğini savundu. 
  • BELEDİYELERİN BORCU KATLANDI – AKP hükümeti döneminde, belediyelerin elektrik borçlarında yüzde 1000’lere varan artış yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2004 yılında 202 milyon YTL olan elektrik borcu  2006 yılında 353 milyon YTL oldu.b Elektrik borcu olmayan tek belediye ise Şırnak Belediyesi. 
  • KAMU YATIRIMLARI UNUTULDU – Bu yıl 28.9 milyar YTL yatırım planlanırken kamunun payı yüzde 2.5 azalacak. Kamu 2007’de, merkezi yönetim bütçesi, döner sermaye, KİT’ler ve İller Bankası kanalıyla 17 milyar 76 milyon YTL yatırım yapacak. Bu rakam 2006 yılındaki 17 milyar 521 milyon YTL’lik yatırım ödeneğine göre yüzde 2.5’luk bir düşüşe denk geldi. 
  • YOKSULLUK ARTTI  – Türkiye Kamu-Sen’in belirlemelerine göre, açlık sınırı ve dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı yüzde 10.8, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı da 12.2 oranında artış gösterdi. Kamu görevlilerinin yüzde 28.4’ünün açlık sınırının altında ücret aldığı saptandı. Kamu-Sen’den yapılan açımlamada, “Kamu çalışanlarının açlıkla imtihanı 2006 yılında da sürdü” denildi. 

15 Ocak                                                                                                                                                                              

 

  • VİZE AKLA AYKIRI – İstanbul’a girişleri kısıtlamak isteyen Erdoğan’a, toplumun her kesiminden tepki yağdı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, İstanbul’da 2.5 milyon olan araç sayısının 2 milyona indirilmesi ve plaka sayısının bu rakama sabitlenmesi önerisini değerlendiren CHP Lideri Deniz Baykal, dünyada böyle bir uygulamanın bulunmadığını söyledi. Baykal “Kent için vize uygulaması aklın, mantığın kabul edeceği bir iş değildir” dedi. Erdoğan’a “İstanbul’u 15 yıldır siz yönetiyorsunuz” diye seslenen Baykal, “Belediyeler bugün yaşanan trafik sorununda birinci derecede sorumlu. Çözüm toplu taşıma ve metro” diye konuştu. Onur Öymen de “Vize egemenlik işaretidir. Bisküvi ticaretinde uzman olanların bu alanlarda fikri olmadığı anlaşılıyor” dedi. Başbakan, meslek odaları ve akademisyenlerin de tepkisini çekti. SHP’li Göğüş, vizenin faşizm demek olduğunu belirterek Erdoğan’a “Siz Rize’den İstanbul’a gelirken vize mi aldınız” diye sordu. Mimarlar  Odası İstanbul Şubesi Başkanı Muhcu, “Başbakan ‘üçüncü. Dördüncü köprüyü yapacağız’ diyerek yeni araçları trafiğe davet ederken, plaka kısıtlamasını savunarak kendisiyle çelişiyor” dedi. Erdoğan’ın toplu konut politikasıyla göçü teşvik ettiği de belirtildi. 
  • ECZACI, ALACAĞINI İSTİYOR – Eczacı odalarının Kadıköy’de düzenlediği mitinge 21 eczacı odası katıldı. 8 bin eczacının bir araya geldiği mitingte konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, son üç yıldır eczacıların ilaçtan aldığı payın giderek düştüğünü ifade ederek “İktidar sağlıkta dönüşüm adı altında eczacılık mesleğini yok etmeğe çalışıyor ve buna AB’ye uyum deniyor” dedi. Mitingde “Kanımızı akıtan Unakıtan”, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Sağlıksız toplum istemiyoruz” sloganları atıldı. 
  • TPAO’YA ‘ÇELME’ YASASI – Yeni Petrol Yasa Tasarısı’nda  milli menfaatlerin korunması ile ilgili maddeye yer verilmeyecek. TBMM’de ‘temel yasa” olarak görüşülmeye başlanan tasarıda yabancı devletlerin Türkiye’de petrol arama ve üretim yapmaları için Bakanlar Kurulu izni zorunluluğunun kaldırılması CHP’nin sert  tepkisine neden oldu. 
  • CHP’LİLER İKTİDARI TOPA TUTTU – Güneş: Sosyal devlet çöktü. Kılıçdaroğlu: Halka yalan söylediler. Tamaylıgil: Kadını 2. sınıf yurttaş sayıyorlar. Sevigen: Başbakan, İstanbul’u pazarlıyor. 
  • AKP, TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’Nİ (TMO) ÇÖKERTTİ – Hükümet ‘küçülteceğiz’ dedi, buğdayda fiyat farkını 5’e, satış miktarını 6’ya katladı; Ofis’in kârını eritti. Başbakan Erdoğan’ın “Tarımda popülizme son verdik” iddialarına ve AB, IMF, Dünya Bankası gibi kurumların yanı sıra  Acil Eylem Planı’nda da seçmenlere verilen sözlere karşın AKP, iktidarındaki uygulamalarla TMO’nun alımları 6 kat arttı, kârı yüzde 96 düştü. 
  • TEDAŞ ALACAK ZENGİNİ – Çeşitli kuruluşların kuruma olan toplam borcu 8 milyar YTL’yi aştı. Kuruma 2.7 milyar YTL ile en çok belediyelerin borcu var. Bu rakamla, 2 bin 783 rehabilitasyon merkezi, 8 bin 350 ilköğretim okulu ve 2 bin 87 lise yapılabiliyor. 

16 Ocak

 

  • ·        TÜRKİYE IRAK BATAKLIĞINA İTİLİYOR – ABD’nin yeni Irak stratejisinin açıklanmasından sonra birbiri ardına yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Irak’taki savaşın içine çekilmeye çalışıldığını ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye’ye ilişkin son açıklamasında PKK için “terör örgütü” yerine “Kürdistan İşçi Partisi” ifadesini kullanması, Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un da , “Türkiye, nerede ne zaman ne yapacağına kendi karar verir”  yönünde hükümete açık kapı bırakması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a müdahaleye zorlandığı izlenimini verdi.

 

  • TELEFONA ZAMLI İNDİRİM – Türk Telekom’ un onay alamadığı için bir hafta gecikmeli açıkladığı yeni tarifeyle şehriçi telefon görüşmeleri, yıllık enflasyonun üç katı oranında zamlandı. Şehiriçi görüşme fiyatları yüzde 26 artarken, uluslar arası ve şehirlerarası görüşmeler yüzde 57’yi bulan oranlarda ucuzladı. Yeni tarifeyle, İstanbul-Ankara veya Edirne-Ardahan arasında yapılan telefon konuşmaları da şehiriçi tarifeden ücretlendirilecek. İndirimlere karşın tüketiciler yeni tarifenin iptali için dava açacak. 
  • ECZACI BORÇ-FAİZ KISKACINDA –  Özellikle ithal ilaçlarda büyük sıkıntı yaşayan eczacılar, bankalara borçlanmaktan şikâyetçi. Eczacıların krize sürüklenmesinin nedeni uzun sürede alacaklarını tahsil edemezken depolara kısa vadeli ithal ilaç borçlarını kapatmada zorunlulukları. Depolara bir-iki ay içerisinde ödeme yapmalarına karşın, kurumlardan en erken 6-7 ay sonra para alabiliyorlar. 
  • İSTİHDAMDA BİR İLERİ  BİR GERİ – TÜİK’in verilerine göre işsizlik oranı ekimde bir önceki yılın aynı dönemine göre gerileyerek yüzde 9.3 oldu. Ancak mayıs ayında yüzde 8.8 olan oran eylüldeki yüzde 9.1’lik rakamı da geride bırakarak son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Türkiye’de 25 milyon çalışandan 12 milyonunun kayıt dışı olduğunu belirtti. 
  • KATSAYIDA GİZLİ AMAÇ VAR – Mesleki eğitimin istenilen düzeye yükseltilebilmesi için yapılması gereken tartışmaların siyasi değil akademik olması gerektiğini belirten YÖK Başkanı Teziç, “Katsayı mağduriyeti söylemini öne sürenler, genel liselere göre çok daha maliyetli eğitim gören meslek lisesi çıkışlıları alanları dışındaki programlara yerleştirmeyi özendiren görüşten hareket etmektedirler” dedi. 
  • YARINLARINIZ GARANTİDE Mİ? – “Bugünleri yaşarken, yarınları garanti altına al” adlı proje ile ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlara eğitim veriliyor. Sağlık Bakanlığı destekli, Sosyal Dayanışma ve Teşvik Vakfı’ndan fon alarak başlayan projede istihdam olanağı olmayan kadınlara evde hasta, yaşlı ve çocuk bakımı konusunda eğitimler veriliyor. 4 ay süren kurslar sonunda katılımcılara istihdam olanakları sağlanıyor. 
  • AKP KAPILARI KAPATTI – Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı seçimi için CHP ile uzlaşma aramayacaklarını açıkladı. CHP’nin ilk iki tur için 367 milletvekilinin katılımının gerektiği, bunun sağlanmaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıklaması, AKP’lileri kızdırdı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Baykal’ın AKP’de kargaşa yaratmak istediğini öne sürerek, “Bu fırsatı ona vermeyeceğiz, boşuna bekliyor” dedi. 
  • ÖĞRETMENLERDEN HÜKÜMETE TEPKİ – Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümeti maaş oranlarını açıklarken “ferçek dışı beyanda” bulunmakla suçladı. Avcı, yaptığı yazılı açıklamada 2007 zammı ve enflasyon farkı  nedeniyle yeniden belirlenen memur maaş artışlarında 9/1 derecedeki öğretmenin eline geçen maaşın 998 YTL değil 825 YTL olduğunu belirtti. 
  • ANAVATAN VE DYP TAVIR BELİRLEYEMEDİ – Baykal’ın 367 oy zorunluluğu değerlendirmesine katıldığı ve oylamaya katılmayacaklarını açıklamasının ardından gözler diğer muhalefet partilerine çevrildi. DYP ve ANAVATAN’ın da oylamalara katılmaması durumunda AKP’nin 367’ye ulaşması olanaklı görünmüyor. Ancak DYP ve ANAVATAN henüz tavır belirlemiş değil. 
  • GÜNEYDOĞU EYLEM PLANI RAFTA – Ecevit hükümeti döneminde hazırlanan ve MGK’de onaylanan proje AKP döneminde unutuldu. Öcalan’ın yakalanmasının ardından bölgedeki ekonomik ve sosyal şartların iyileştirilmesine yönelik proje, bütünlüklü bir yaklaşım öngörüyordu. Asker-sivil eşgüdümü ile yürütülen proje AKP hükümetinin isteksizliği ve MGK yasasındaki değişikliklerle birlikte uygulanamaz oldu. 
  • BİLİME ÖDENEK AYRILMIYOR – Solda birlikten umutlu olmadığını söyleyen Prof. Dr. İnönü, ‘Üniversite bütçeleri artırılmalı’ dedi. Prof. Dr. Erdal İnönü, yaklaşan seçimlerle birlikte yeniden gündeme gelen ‘solda birlik’ ten umutlu olmadığını belirterek “partilerin çoğunluğunun bu yönde bir çabası olduğunu görmüyorum. Bu yönde bir istekleri de ortaya çıkmış değil. Bazı iyi niyetli liderler seçimde birlikte davranmak gerektiğini söylüyorlar. Bugüne kadar bu sözlerin arkasından hiçbir şey çıkmadı. Yine böyle kalırsa yine çıkmaz” dedi. 

17 Ocak

 

  • ·        YABANCI YATIRIMCI SEÇİMİ BEKLİYOR – Yabancı yatırımcıların cumhurbaşkanlığına, yabancı kuruluşların ise genel seçime kilitlendiğini belirterek Türkiye’nin risklerine dikkat çeken Standart and Poor’s Türkiye Analisti Farouk Soussa, “Türkiye, cari açığının yarısını yabancı yatırımcılarla finanse ediyor. Ancak bunlar geldikleri gibi giden akışlar” diye konuştu. Soussa geçen hazirandaki dalgalanmada sadece bir ayda Türkiye’den çıkan yabancı sermayenin 3 milyar doları bulduğunu, bu nedenle Türk Lirası’nın değerinin yüzde 25 düştüğünü ve bunun da büyümeyi olumsuz etkilediğini hatırlattı.

 

  • ·        TÜRKMENLER SİLAH İSTİYOR – Kerkük’te referandum planları bölge halklarını endişelendiriyor. Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen üyesi Ali Mehdi Sadık, Türkiye’ye, “Bütün partilerin, dini ve etnik grupların  silahlı milis güçleri var. Sadece bizim yok. Eğer silahlanmazsak yok oluruz” uyarısında bulundu.

 

  • ·        15 YENİ ÜNİVERSİTE YİNE YARGI YOLUNDA – Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM’ye iadesinin ardından, Genel Kurul’da ikinci kez aynen kabul edilen, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yasayı onaylamak zorunda kaldı. Sezer’in, yasanın iptali ve yürürlülüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacağı bildirildi. Yasaya göre, yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri 2 yıl görev yapacak. YÖK Genel Kurulu, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde 4’te 3 çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek.

 

  • ·        KUBİLAY OLAYI BİLİNÇLİ – Menemen saldırısı, dincilerin iddia ettiği gibi “esrarkeşlerin eylemi” değil. Genelkurmay Başkanlığı, yedek subay Kubilay’ ın Menemen’de gericiler tarafından katledilmesini “sıradan bir cinayet değil, bilinçli bir hareket olarak uygulamaya geçirildiğini” açıkladı. Genelkurmay’ın internet sitesinden açıkladığı arşiv belgelerinde yer alan olaylara karışanların birbirlerine yazdıkları mektuplar, görgü tanıklarının ifadeleri de kalkışmanın Nakşi tarikatı üyelerince gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor.

 

  • ·        ÇOĞU TABELA ŞİRKETİ ÇIKTI – Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) incelemeye aldığı 76 İslami holdingin çoğunun ‘tabela şirketi’ olduğu ortaya çıktı. Devlet Bakanı Şener’in, “SPK, YİMPAŞ’ın mallarını bilmiyor” açıklamasının ardından, SPK’ nin incelemeye aldığı İslami holdinglerin çoğunun mali durumları ve topladıkları paraları nerelerde kullandıklarına dair belge bulunamadığı ortaya çıktı.

 

  • ·        SU KAYNAKLARININ YARISI KURUDU – Türkiye hızla su fakiri oluyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Türkiye yasal düzenlemeler ile su kaynaklarının doğru yönetilmesi, suyun doğru kullanımında farklılık yaratılması amacıyla tüm Türkiye’yi kapsayan “Suyumuza Sahip Çıkalım” kampanyası başlattı. Türkiye’deki kuraklığın en önemli etkilerinin su kaynakları üzerinde görüldüğünü vurgulayan WWF Türkiye Genel Müdürü Demirayak, “Son 40 yılda sulak alanlarımızı iyi yönetemedik. Yerleşimlerin etrafındaki su havzalarını, yapılaşma, kirlenme ve su dengesini bozarak tahrip ettik”  dedi.

 

  • ·        MİLLETİN ASABINI BOZMA – Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Türkiye’nin Irak’ta gerekli adımları atacağını söyleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a tepki gösterdi. Mumcu, “Kardeşim bir şey yapacaksan eyvallah da  senin daha sınır yerini değiştirecek iraden yok… Durduk yerde milletin asabını bozma, milletin ayarlarıyla da oynama” dedi.

 

  • ·        35 AYDIN İÇİN ANIT MÜZE – Sivas Madımak Oteli’nde 1993’te yakılan aydınlar için Hacıbektaş’ta İnsanlık Anıtı ve İnsanlık Müzesi yapılacak.

 

  • ·        ENGELLİYE DİNCİ SÖMÜRÜ – Türkiye nüfusunun yüzde 12.5’ini oluşturan engelli yurttaşların bir türlü çözülemeyen eğitim, istihdam ve sosyal olanaklardan yararlanamama gibi sorunlarına çözüm olmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce  (İBB) açılan  özürlüler merkezleri, verdikleri eğitimden çok, bünyesinde dini içerikli yayınların bulunması, çalışanların büyük kısmının da türbanlı olması ile dikkatleri çekiyor.

 

  • ·        İŞÇİ EMEKLİSİNİN ZAMMI YANLIŞ HESAPLANDI – Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, enflasyon farkıyla birlikte 2006’da katsayı artışı yüzde 9.62 olurken aynı dönemde işçi emekli aylıklarındaki artış yüzde 6.1’de kaldı.

 

18 Ocak

 

  • ANKARA DİKKATE ALINMADI – Iraklı Kürtlerin bu yıl içinde Kerkük’te referandum yapma kararına Washington’dan destek geldi. Türkiye’nin referandumun ertelenmesi isteğine kesin bir dille karşı çıkan ABD Dışişleri Sözcüsü Casey, Kerkük referandumuyla ilgili düzenlemenin Irak anayasasında bulunduğunu anımsattı. Sözcü, “Biz, kesinlikle Irak hükümetinden bu yöndeki planları uygulamaya devam etmesini bekliyoruz” dedi. 
  • PETROLDE SÖMÜRGE DÖNEMİ – Yabancı ülke ve şirketlerin Türkiye’de arama ve üretim yapmaları için Bakanlar Kurulu izni zorunluluğunu kaldıran Petrol Yasası Tasarısı, TBMM’de kabul edildi. Arama ruhsatlarından devlet hakkı alınmayacak ve işletme sahalarından alınacak devlet hakkından da indirim yapılacak. Yasaya göre kalkınmada öncelikli illerde yapılan üretimde devlet hisselerinden pay verilecek. Petrol-İş araştırma uzmanı Ayfer Eğilmez, “Irak’ta savaşla yabancı petrol şirketlerine tanınan imtiyazlar, Türkiye’de savaşsız olarak gerçekleştiriliyor” dedi. 
  • SEÇİM EKONOMİSİ TAM YOL – AKP ‘taviz yok’ dedi, ancak kadrolar açıldı, kanunlar ve özelleştirmeler ertelendi, atamalar unutuldu. Başbakan Erdoğan ve bakanların  “Seçim ekonomisi yapmayacağız” sözlerine karşın 2007’nin başlamasıyla birlikte hükümetin ekonomi alanında  seçime yönelik yatırımları birer birer ortaya çıktı. Dünya petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle elektrikte artan zam baskısı süresiz ertelenmeye çalışıldı. Hükümetin 2007’deki ilk icraatlarından biri, 215 bin geçici işçiye kadro vermek oldu. Yıllardır göz ardı edilen kamuda geçici olarak çalışanlar, 650 milyon YTL’lik ek yükle birlikte kadroya alındı. Seçim öncesi mali disiplinin öneminin daha da arttığını vurgulayan Merkez Bankası, kamuda artan harcamalara dikkat çekmeye başladı. Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndaki boş üyeliklere atamalar, geçen sene olduğu gibi piyasalarda olası bir gerginlik yaşanmaması için ertelenmeye devam ediyor. Toplu Konut İdaresi’nden konut alanların taksit ödemelerindeki artışlar Erdoğan’ın talimatıyla yarıya indirildi. Bedava kömür dağıtımı başladı. 
  • AIDS’TE  ‘BİLİNMEYEN’  GERÇEK – Sağlık Bakanlığı(na göre Türkiye’de her 10 kişiden biri hastalığın farkında.AIDS ile Mücadele Programı’nın (UNAIDS) 2006 yılı verilerine göre, dünyada 39.5 milyon insan, Türkiye’de ise 2 bin 254 kişi HIV pozitif virüsü taşıyor. İKGV Sağlık Danışmanı Dr. Muhtar Çokar, sadece İstanbul’da 30 bine yakın gizli çalışan seks işçisinin bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi. 
  • SAVUNMA ENGELLENİYOR – Tutanaklara dahi ulaşmakta zorlanan avukatlar AİHM’ ye acil başvuruya hazırlanıyor.  İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, “Savunma, yargının içerisinde bir savcı kadar önemli değil” anlayışının hâlâ bazı kafalardan atılamadığına dikkat çekti. Kolcuoğlu, “Avukatların adil yargılanmanın yapılması ve adalete ulaşmada çok önemli olan  görevleri unutuluyor” dedi. 
  • DİYANET’ TEN 500 GEÇİCİ İMAM – Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında 500 geçici imam hatip görevlendirilecek. Günlük 35 YTL alacak imamlar, 11 ay süreyle görev yapacak. 
  • SOLA  ‘BİRLEŞİN’ UYARISI – Alevi-Bektaşi örgütleri 2007 seçimlerine ‘etkin katılım’ kararı aldı. Mersin’de düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamada, Alevilerin sicili bozuk olarak  nitelendirdikleri sağ partilere oy vermelerinin mümkün olmadığı belirtilerek sol partilerin de kendilerine çekidüzen vermeleri ve birlik yolunda adım atmaları istendi. 
  • AKP, IRAK’ TA TESLİM OLDU –  MHP Genel Başkanı Bahçeli, Erdoğan’ın sahte çıkışlarla göz boyamaya çalıştığını söyledi. Irak’ta yaşananların Türkiye’nin güvenliğini tehdit eder noktaya geldiğini belirten Bahçeli, AKP hükümetinin bu gelişmeleri izlemekte bile zorlanan marjinal bir seyirci konumunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin Kerkük referandumunu tanımayacağını açıklamasını isteyen MHP Lideri, Erdoğan’a “Sorumluluklarını yerine getirmemek vatana ihanetle eş anlamlıdır” uyarısı yaptı. 
  • ERDOĞAN ÇOK ALINGAN – Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye’deki en çok tazminat ve ceza davası açan siyasetçi unvanını elde etti. Dört yıl içerisinde  kendisini eleştiren  63 gazeteci, 10 siyasetçi hakkında dava açan Erdoğan hız kesmiyor. 
  • YABANCILAR 63 BİN TAŞINMAZ SATIN ALDI – Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, yabancıların Türkiye’de 63 bin 484 adet, 181 bin 540 dönümlük taşınmaz satın aldığını belirterek “Bu taşınmazların 149 bin 370 dönümü 1939’da taşınmaz satışı durdurulan Suriyelilere ait” diye konuştu. 
  • AKP, SOSYAL GÜVENLİĞE TAKILDI – 1 Temmuz’a ertelenen sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihinde yeni bir erteleme daha olabilir. Devlet Bakanı Babacan, IMF’nin de yakından takip ettiği ve yürürlülük tarihi 6 ay ertelenen sosyal güvenlik reformuna ilişkin olarak, “Bir miktar daha erteleme olabilir. Bu durumda mecburen seçim sonrasına kalacak” dedi. 

19 Ocak

 

  • ABD’ NİN KÜRT KARTI MASADA – Bush’un yeni Irak planını açıklamasından sonra peşmerge tugaylarının Bağdat’a sevkedilmesi, uygulamanın başladığını ortaya koydu. Bugüne kadar büyük bir çatışma ortamı içinde karşı karşıya gelmemiş olan Şii lider El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu ve peşmergeeler, ilk kez büyük çaplı bir operasyonda yüz yüze gelecekler. Mehdi Ordusu’nun zor durumda kalması, Kerkük konusunda Türkiye ile paralel görüşlere sahip olan Sadr grubunun etkinliğinin azalması anlamına gelecek. Böylece, Kerkük’te Kürtlerin önü açılacak. 
  • KERKÜK EİÇİN TÜRKMEN ÖFKESİ – Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Türkmenler, Türk askerinin “Lozan Anlaşması’ndan gelen haklarını kullanarak”  Kerkük’e girmesi çağrısında bulundu. Türk Dayanışma Konseyi ve Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen eyleme çok sayıda Türkmen katıldı. Büyükelçiliğe siyah çelenk bırakan Türkmenler, AKP hükümetini de Türkmen katliamına duyarsız kalmakla suçladı. 
  • YABANCILAR PAYLARINI YÜKSELTTİ – Türk bankalarına hücum eden yabancılara, satın almayla ele geçirdikleri hisseler yetmedi. Bankaların borsada işlem gören hisselerini de alma yoluna giden yabancılar, paylarını yüzde 99’lara kadar çıkardı. İMKB’de işlemlerin zaten sınırlı kaldığına dikkat çeken uzmanlar halka açıklık oranlarının düşmesini de sakıncalı buluyor. 
  • PKK, TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILABİLİR – Avrupa Adalet Divanı , Avrupa Birliği’nin PKK’yi terör listesine alma kararına itiraz yolunu açtı. Osman Öcalan’ın örgütün listeden çıkarılması yönündeki başvurusunu reddeden divan, temyiz edilen kararı değerlendirdi ve Öcalan’ın adil başvuru hakkı olduğunu kabul etti. Bu durumda Adalet Divanı yargıçlarının, terör örgütünün AB listesinden çıkarılmasına yönelik adli taleplerini inceleyerek gerekçeli bir karar açıklaması bekleniyor. 
  • GÜL’ ÜN  CESARETİ YOK – TBMM Genel Kurulu’nda, dün Anavatan Partisi’nin Türkiye’nin AB, Irak, Kıbrıs, ABD ve Türk cumhuriyetlerine ilişkin politikalarda görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle , Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında verdiği gensoru önergesi görüşüldü. ANAVATAN Grup Başkanvekili Sarıbaş, görüşmelerde AKP’nin Türkiye’nin kırmızı çizgilerini yok ettiğini belirtirken CHP adına söz alan Onur Öymen, Gül’e “Askerimizin başına çuval geçiriliyor. Neden bir protesto notası göndermeye bile cesaret edemediniz sayın bakan?” sorusunu yöneltti. 
  • SANSÜR GİBİ TASARRUF – Başbakan Erdoğan yayımladığı genelgeyle belirli makamlar dışında kamuda gazete alımını yasakladı. Resmi Gazete’de yayımlanan tasarruf genelgesiyle kamunun gazete alımlarına çok büyük kısıtlama getirildi. Genelgede ayrıca kamu  kurumlarının ilan, reklam, yemek, toplantı gibi harcamalarına yasaklama getirilirken mesleki kuruluş ve derneklere üye olunmaması istendi. 
  • ULUSAL ŞİRKETE VURAN VURANA – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) dışardan ayrı, içerden ayrı çökertiliyor. AKP, Meclis’te kabul edilen Petrol Yasası ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın devlet adına arama üretim yapma imtiyazlarını kaldırdı. 
  • HEPATİT B TAŞIYICILARI DA RİSK ALTINDA – Prof. Dr. Nurdan Tözün, hepatit B taşıyıcılarının yeniden hastalanabileceğini söyledi. Tözün, bundan birkaç yıl önce, hepatit B taşıyıcılarının tekrar hastalığa yakalanmadığı ve siroz ve kanser riski taşımadığı yönünde bir görüş olduğuna, ancak bugün, taşıyıcıların da hastalığa tekrar yakalandığının belirlendiğine dikkat çekti. Tözün, Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon hasta bulunduğunu ve bu hastaların yüzde 30-40’ ının siroz, yüzde 10-15’ininse karaciğer kanserine yakalandığını ifade etti. 

20 Ocak

 

  • TÜRKİYE’YE KURŞUN – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink (52) Şişli’deki gazete binası önünde  uğradığı silahlı saldırı sırasında başına ve boynuna isabet eden üç kurşunla  yaşamını yitirdi. Dink’in gazeteden çıktığı sırada henüz kimliği belirsiz iki kişinin çapraz ateşine tutulduğu belirtildi. Hakkında TCK’nin 301. maddesi uyarınca “Türklüğü aşağılamak”  suçundan çok sayıda dava açılan Hrant Dink, yargılandığı sırada linç girişimlerine maruz kalmıştı.  Polis çevredeki güvenlik kameralarını incelemeye alırken bir güvenlik kamerası, saldırganın silahla kaçarken görüntüsünü tespit etti. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de incelemelerde bulunmak üzere olay yerine geldi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek de olayın duyulması üzerine yarıda kesilen Bakanlar Kurulu toplantısından çıkarak İstanbul’a geldi. 
  • UTANÇ VERİCİ SALDIRI – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hrant Dink’e yönelik silahlı saldırıyı nefretle kınadığını belirterek “Bu tür insanlık dışı davranışlar, asla amacına ulaşamayacaktır” dedi. Başbakan Erdoğan, cinayetin aydınlatılması için İçişleri Bakanı Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek’i görevlendirdiğini söyledi. Bülent Arınç, “Bu saldırı kimler tarafından, hangi amaçla yapılırsa yapılsın, Türkiye’nin huzuruna, birliğine, milletimizin kendi arasındaki barışına yapılmış bir saldırıdır” dedi. Deniz Baykal, “Utanç verici bir olay. Kim yaptı veya yaptırdıysa Türkiye’ye en büyük zararı vermiştir” dedi. 
  • SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLMELİ – TÜSİAD’ın “Türk Demokrasisinde 130 Yıl”  başlıklı, Türkiye’de demokratikleşme serüveninin incelendiği ve geleceği ilişkin önerilerin yer aldığı TÜSİAD raporunda, yüzde 10 ülke barajının temsilde adaleti tümüyle ortadan kaldırdığı ve böylece seçilenin meşruiyetini tartışmalı hale getirdiği vurgulandı. Raporda, 2002 seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 46’sının TBMM’de temsil edilmediği hatırlatılarak ülke barajının yüzde 4-5 seviyesine düşürülmesi istendi. 
  • HERKES HAKLI, HASTA HAKSIZ – Eczanelerin ardından hastaneler de, toplam 250 milyon YTL’lik ecza depolarına borçları  ve başlatılan icra işlemleriyle gündemde. Hastaneler depolara ödeme yapmadıkları için depolar şikâyetçi, hastaneler de SSK’den para alamadıkları için. Bunun faturasını ise hastalar ödüyor… 
  • ARINÇ’IN ATATÜRK’SÜZ AJANDASI – TBMM’nin 2007 yıılı için bastırdığı ve milletvekilleri ile diğer Meclis çalışanlarına dağıttığı 2007 ajandası tepki çekti. Ajandada, Meclis’in kurucusu ve ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün tek başına, net, seçilir hiçbir fotoğrafı yer almadı. Arınç’ın üç ayrı fotoğrafının olduğu ajandada 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda yer alan Atatürk’ün ismi de çıkarıldı. 
  • ADANA’DA 17 BİN OLAY AYDINLATILAMADI – Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Adana’da geçen yıl meydana gelen 29 bin 447 asayiş olayından 12 bin 336’ sının aydınlatılamadığı, bu olaylar arasında 100 kişinin yaşamını yitirdiği öldürme olaylarından 10’unun da bulunduğu bildirildi. Açıklamada aydınlatılamayan olaylarla ilgili görülen  16 bin 543 zanlının yakalandığı ve 2 bin 269 şüphelinin arandığı da kaydedildi. 
  • KRONİK HASTALIKLAR ARTIYOR – Türkiye’de kalp hastalıkları ve kanserler, ölüme neden olan kronik hastalıkların ilk sırasında yer alıyor. Sigara, yetersiz diyet, kısıtlı egzersizler ve alkol ise hastalıkların en önemli risk etkenleri. 
  • BÜTÇE YİNE MAKYAJLANMIŞ – Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü’nün hazırladığı raporda, Kasım sonunda bütçenin  63.6 milyon fazla değil, 1 milyar 619 milyon açık verdiği belirtildi. Bütçe harcamalarının önceki aylara oranla beklenenden daha düşük, bütçe gelirlerinin ise Telekom özelleştirme gelirinin bütçe içinde gösterilmesi ve Kurumlar Vergisi geçici ödemesi nedeniyle yüksek olduğu kaydedildi. 

21 Ocak

 

  • ·        KATİL HÂLÂ SOKAKTA – Dink cinayetinin zanlısının kimliğini belirleyen polis, Trabzon’da 10 kişiyi gözaltına aldı. Saldırganın Trabzonlu Ogün S. Adlı kişi olduğunu ortaya çıkaran polis, zanlının babasının da aralarında bulunduğu 10 kişiyi gözaltına aldı. Zanlının Nizam-ı Âlem Ocaklarına yakın olduğu bildirildi.

 

  • ·        TÜRKİYE ZOR SÜRECE GİRDİ – Özellikle, sözde Ermeni soykırımı konusunun ABD Kongresi’nde gündeme getirilmesi çalışmalarının yoğunlaştığı, başta Fransa olmak üzere AB ülkelerinde  bu konunun yeniden ısıtılmaya başlandığı bir dönemde Dink’in öldürülmesi, Türkiye’nin diplomatik manevra alanını büyük ölçüde kısıtladı. AB’den Türkiye’ye yöneltilecek baskıların TCY’nin 301. maddesi konusunda yoğunlaşacağı beklentisi öne çıkarken bu konuda ortaya çıkabilecek sıkıntıların aşılabilmesi için  “Türkiye’nin olayın perde arkasını açıklığa kavuşturmasının” önemi vurgulandı.

 

  • ·        HÜKÜMETE UYARI – Eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Merkez Bankası bağımsızlığını halkın kabul ettiğini, ancak hükümetin içine sindiremediğini söyledi. Serdengeçti, 2001’den bu yana 1 kriz ve 7 çalkantı geçirildiğini, çalkantılardan birinin nedeninin Merkez Bankası Başkanı ataması olduğunu söyledi.

 

22 Ocak

 

 

 

  • PROFESYONELLERİN İŞİ – Hrant Dink’in öldürülmesi ile Trabzon’daki Rahip Santoro cinayeti arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor. Hem Santoro’nun katilinin hem de Dink suikastı zanlısının 18 yaşın altında olması, yargılama sürecinin gizli olması, çocuk mahkemesinde yargılama gerekliliği ve karar aşamasında sağlanacak indirimler nedeniyle “organize örgüt” yorumu yapılıyor. 
  • YİNE YAPARIM – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 17 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, Dink aleyhinde yayın yapan internet  sitelerinden etkilenerek cinayeti işlediğini ve pişman olmadığını söyledi. Soruşturmayla ilgili olarak aralarında Samast’ın azmettiricisi olduğu ileri sürülen Yasin Hayal’in de bulunduğu toplam 10 kişinin gözaltında olduğu bildirildi. Trabzon’da gözaltına alınan 6 kişiden 4’ü dün İstanbul’a getirildi. 
  • YETKİLİLER SEYREDİYOR – Gazeteci Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın azmettiricisi olduğu söylenen Yasin Hayal, 2004 yılında Trabzon’da McDonald’s şubesine el  yapımı parça tesirli bomba atıp “Afganistan ve Irak’a müdahale eden Amerikalıları cezalandırmak amacıyla yaptım, kâfirlere ölüm” diye bağırmasına karşın saldırının arkasında örgütsel bir yapı olabileceği ciddi biçimde araştırılamadı. Trabzon’un her sokağına yayılan kafelerde küçük çocuklar, “Âlemi Nizam” a getirmek isteyenlerin teorik dayatmalarını, şiddet içeren oyunlar üzerinde pratiğe döküyor. 
  • BAŞBAKAN’A SOĞUK DUŞ – Erdoğan Kızılcahamam Spor Salonu’nda halka seslendi. Asgari ücretle ekmek hesabı yapan Erdoğan, “Eskiden asgari ücretle kaç kilo ekmek alıyordunuz, şimdi kaç kilo alıyorsunuz? Daha az alıyorsanız bana oy vermeyin” dedi. Bunun üzerine bazı yurttaşlar, “İş istiyoruz, evimizde ekmek yok, Kızılcahamam kahvehane doldu, belediye başkanı oturuyor” diye tepki gösterdi. 
  • EN PAHALI KONUŞAN TÜRKİYE – Cep telefonu ile yaptığı görüşmeye iki katı vergi ödeyen Türkiye, bu alanda da birinciliği bırakmadı. Türkiye’de GSM faturalarının yüzde 57’si vergilerden oluşuyor. Mobil iletişimden yüzde 18 KDV, yüzde 25 ÖTV ve yüzde 14 oranında maktu vergi alınıyor. Bu oran Avrupa ülkelerinde ise yüzde 15-25 arasında değişirken Uganda ve Zambiya gibi ülkelerde bile yüzde 30’u aşmıyor. 
  • ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLURSA, GÜL BAŞBAKAN OLUR – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda Abdullah Gül’ün de başbakan olacağını söyledi. 
  • 27 MİLYON KİŞİ ÇALIŞMIYOR – Çalışma çağındaki 52 milyon kişinin yarısından fazlası işgücüne katılamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine dayanılarak yapılan hesaplamalara göre işgücüne katılamayanların yarısı ev kadını. Bu rakam çalışma çağındaki nüfusun dörtte birini, işgücüne katılmayanların da yarısını oluşturuyor. 
  • İKİNCİ ERTELEME YOK – Sosyal Güvenlik Reformu’nun seçim sonrasına ertelenmeyeceğini bildiren Babacan, “Reform, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek” dedi. 

23 Ocak

 

  • BİREYBEL TERÖR DEĞİL, ÖRGÜT İŞİ – Hrant Dink suikastının ardında radikal milliyetçi bir grup var. Son 10 yılda dinci ya da bölücü tüm örgütlerin siyasal bilinçten yoksun, sorunlu ve cahil çocukları kullanması, Ogün Samast’ı da “seçilmiş”, “eğitilmiş” ve “yönlendirilmiş” bir kişi olarak öne çıkarıyor. 
  • HRANT’I UĞURLUYORUZ – Basın şehidi Dink son yolculuğuna yaklaşık 8 kilometrelik sessiz bir yürüyüşle çıkacak. Teröre kurban giden Hrant Dink’in istediği gibi sessiz yapılacak yürüyüş, “Hepimiz Hrant Dink’iz- Hepimiz Ermeniyiz!” pankartı arkasında gazete önünde toplananların saat 11.30’da Taksim’e doğru hareket etmesi ile başlayacak. Yürüyüş korteji Taksim-Tarlabaşı Bulvarı-Unkapanı-Saraçhane-Aksaray güzergâhını takip ederek saat 16.00 sıralarında Yenikapı İDO İskele Meydanı’nda toplanacak. 
  • AKP’NİN YÜREĞİ YUMUŞADI – F tipi cezaevleri için sonunda olumlu adım atıldı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü sonunda bir ileri adım atmayı kabul etti. Müdürlüğün yanıtında F tipi cezaevlerinde bulunan ve disiplin cezası alan tutuklu ve hükümlülerin ortak alanları kullanmasını yasaklayan madde değiştirilerek “Her hükümlü ve tutuklu disiplin cezasına tabi tutulmaksızın ortak alanları kullanabilecek ve bu süre haftada 5 saatten 10 saate çıkarılacak” denildi. 
  • AKP’LİLER DE YOLSUZLUKTAN ŞİKÂYETÇİ – Erdoğan, Kızılcahamam kampında Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere ilişkin net bir açıklama yapmaktan kaçındı. AKP’li vekiller, bakanlarla yaptıkları görüşmelerde yolsuzluklardan duydukları rahatsızlıkları gündeme getirdiler. 
  • EMEKLİLER SENDİKA KURAMAZ – Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, aktif çalışma hayatından ayrılmış olanların, Dernekler Kanunu’na göre önceden bir izin almadan dernek veya vakıf kurma hakları bulunduğuna ancak yasalarla sadece çalışanlara yönelik olarak düzenleme altına alınmış olan “sendika” şeklinde örgütlenmelerinin ise mümkün olmadığına karar verdi. 
  • YABANCILARIN TÜRKİYE ÇIKARMASI – Geçen yılki 19 milyar dolarlık satınalma ve birleşmenin yüzde 90’ını yabancı şirketler gerçekleştirdi. Türkiye’de 2006’da toplam 18.3 milyar dolara ulaşan 154 adet birleşme ve satın alma  yapıldı. Yabancıların satın alımları 17 milyar doları aştı. 
  • TÜSİAD – kayıt dışı büyümeyi engelliyor. Sabancı, kayıt dışı ekonominin boyutlarına ve yapısına ilişkin belirsizliğin mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekti. 
  • FİNANS  KESİMİNDE BÜYÜK KAÇAK  –  Yıllık nakit, çek, senet, EFT ve havale toplamı 500 bin YTL’nin üzerinde olan kişi ve kuruluşların büyüteç altına alındığı denetimlerde, 5.4 milyar YTL’nin devletten kaçırıldığı saptandı. 
  • MERKEZ BANKASI’NDAN ÖRTÜLÜ UYARI – Enflasyondaki sapmanın nedenlerini açıklayan banka, 2007 risklerini sıraladı. Artan kamu harcamalarına dikkat çeken Merkez Bankası, “Para politikasının olumsuz haberlere karşı daha duyarlı olacağı bir duruş sergileyeceğiz” dedi. 
  • YOLSUZLUKTA TEFTİŞ SIRASI Türkiye’de – OECO Yolsuzlukla Mücadele Bölüm Başkanı Patrick Moulette, OECD’den bir değerlendirme ekibinin mayısta Türkiye’ye gelerek, yolsuzlukla mücadele  konvansiyonunun  uygulamalarını inceleyeceğini ve ekim ayı sonuna kadar bir rapor hazırlayacağını duyurdu. 

24 Ocak

 

  • HEPİMİZ HRANT DİNK’İZ – Hrant Dink için ilk tören Osmanbey’deki Agos gazetesinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan kalabalık Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Hepimiz Ermeniyiz”, “Hepimiz Hrant Dink’iz” “Katil 301” yazılı dövizlerle Dink’i taşıyan cenaze arabasını bekledi. Basın şehidi Dink’in eşi Rakel’in konuşmasından sonra Yenikapı’ya yürüyen on binlerce kişi sık sık “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz”, “Faşizme karşı omuz omuza” diye slogan attı. Meryem Ana Kilisesi’ndeki dini törenin ardından Dink, Silivrikapı’daki Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda alkışlar ve dualar eşliğinde toprağa verildi. 
  • RAKEL DİNK AĞLATTI – Dink’in eşi Rakel Dink, eşine yazdığı mektubu kalabalığa okudu. Dinleyenleri duygulandıran Rakel Dink, eşinin Türkiye’de milat yaptığını belirterek, “Büyük bir bedel ödedi. Bedellerin ödendiği gelecekler Hrant’ları severek, Hrant’lara inanarak olur. Nefretle, hakaretle, kanı kandan üstün tutarak olmaz. Bu yükseliş, karşındakini kendin gibi görerek, kendin gibi sayarak, kendin sayarak olur” dedi. Bir bebekten katil yaratan karanlığın sorgulanması gerektiğini söyleyen Dink, mektubunu “Sevdiklerinden ayrıldın, çocuklarından, torunlarından ayrıldın ayrıldın. Burada seni uğurlayanlardan ayrıldın, kucağımdan ayrıldın. Ülkenden ayrılmadın” diye bitirdi. 
  • ALPEREN’LE ORGANİK BAĞI VAR – Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın bağlı olduğu eylem hücresini kontrol eden Yasin Hayal’in, Nizamı Âlemcilerle organik bağı kesinleşti. Trabzon’da okul önlerinde mürit avına çıkan tarikatların tuzağına düşen Yasin Hayal’in, bir süre sonra Büyük Birlik Partisi’ne ilgi duyduğu, partinin gençlik örgütlenmesi Nizamı âlem Ocakları’nda (Alperen Ocağı) faaliyet gösterdiği ve BBP’yi destekleyen Adıyaman’daki Menzif Dergâhı’na gönül verdiği öğrenildi. 
  • TÜRKİYE ABD’NİN POLİTİKASINA KARŞI – BBC tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkede toplam 26 bin 381 kişi arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD konusunda olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 49’a çıktı. Bu oran, Türkiye’de önceki yıla göre 20 puan artarak yüzde 69’a tırmandı. 10 Türk’ten 9’u ABD’nin Irak politikasını onaylamıyor. 
  • BOLU TÜNELİ HIZLI TREN GİBİ – Yapı-Yol Sen Başkanı Tekin, Bolu Tüneli’nde henüz denenmeyen elektrik sisteminin kesilmesi durumunda oksijensiz kalma riski olduğunu belirterek “Burası hızlı tren faciasını anımsatıyor” dedi. Tünelin maliyetleri de AB standartlarının üç katı seviyesinde gerçekleşti. 
  1. 250 YARGICA 1 MİLYON DOSYA! –  TBMM Adalet Komisyonu’nda, Yargıtay Yasası’nda değişiklik öngören tasarı alt komisyona sevk edildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay’ın her türlü zorluğa karşın görevini yerine getirdiğini belirterek “Dünyanın hiçbir yerinde 250 yargıçlı yüksek mahkeme bulunmuyor. Hukuk üretmek açısından sayının azaltılması lazım” dedi. 
  • ERDOĞAN YİNE KAYBETTİ – Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a 5 bin YTL manevi tazminat ödemesine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu. 
  • GAYRİMÜSLİME RAHMET CAİZ DEĞİLMİŞ – Hrant Dink’in cenaze töreni, aynı dini paylaşmayan binlerce insanı buluştururken, Diyanet İşleri Başkanlığı, “Müslümanların , diğer dinlere ait dua, ibadet ve benzeri etkinliklere katılmasının ve rahmet dilemesinin caiz olmadığı” görüşünü savunuyor. 

25 Ocak

 

  • TEHDİTLER SÜRÜYOR –  Dink’i vatan haini olduğu için öldürdüğünü söyleyen katil zanlısı Ogün Samast dün tutuklanırken, azmettiricisi Yasin Hayal, adliye binasına girişi sırasında Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’u tehdit ederek “Orhan Pamuk akıllı ol” diye bağırdı. Samast’ın emniyette savcıya verdiği 4 sayfalık ifadede, suçunu kabul ettiği, kendisini Hayal’in yönlendirdiğini söylediği belirtildi. Hayal’in kendisine sürekli “Hrant Dink vatan haini “ dediğini, internetten fotoğraflarının çıktısını alıp verdiğini söyleyen Samast’ın, “Annem ve babamın elini öpüp jandarmaya teslim olacaktım” dediği kaydedildi. 
  • DEVLETTEN USULSÜZ SORGULAMA – Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanı ve  parti liderlerinin mal varlıkları gizlice incelendi. Maliye Bakanlığı’nda ‘Temiz Eller Operasyonu’ olarak ta adlandırılan soruşturma: CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Atilla Kart’ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret AŞ için Maliye Bakanlığı’na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı. 
  • İSMAİL CEM YAŞAMINI YİTİRDİ – Eski Dışişleri Bakanı, siyasetçi ve gazeteci İsmail Cem, akciğer  kanseri tedavisi gördüğü İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 
  • MUSLUKLARDAN YOLSUZLUK AKTI – Muğla Özel İdare Müdürlüğü’nün içme suyu ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Milas, Fethiye ve Köyceğiz’de eksik belgeler olmasına karşın firmaların içme suyu ihalelerinin imzalandığı, yaşama geçirilen 20 içme suyu projesinde de firmalara fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı. 
  • İLKSAN’DA TRİLYONLUK SKANDAL – Binlerce öğretmenin aidat paralarıyla alınan arsanın, değerinin ‘uzun uğraşlar sonunda’ yarı yarıya düşürülerek TOKİ’ye devredildiği ortaya çıktı. Yaklaşın 235 bin üyesi ve 125 milyon YTL değerinde nakdi bulunan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nda (İLKSAN) trilyonlarca liralık bir skandala imza atıldı. Sandığın Sincan Yenikent’te bulunan ve 25 Haziran 2004’te 11 milyon 262 bin YTL değer biçilen 250 bin metrekarelik arsasının, art arda yapılan ekspertiz çalışmalarıyla değeri üç ayda 5 milyon 932 bin YTL’ye düşürülerek TOKİ’ye devredildiği ortaya çıktı. 
  • ZACHAU: ÖNCELİĞİNİZ İSTİHDAM OLMALI – Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, Türk ekonomisinin Dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu 2007’de de hızlı büyüme beklediğini söyledi. 
  • TAŞIMADA YABANCI PAYI ARTIYOR – Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)  Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Türk nakliyecilerinin ihracat ve ithalattaki ağırlığı azalıyor” dedi. Yabancılara kota uygulanmaması nedeniyle Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin yakın zamanda Türkiye’den mal alıp Avrupa’ya taşıyabileceklerine dikkat çekildi. 

26 Ocak

 

  • UNAKITAN’DAN ŞANTAJ – El Kadı müfettişi Hazma Kaçan, Maliye komplosunun perde arkasını anlattı. Maliye Bakanlığı’ndan bazı kişilerin Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, parti liderleri ve gazetecilerin malvarlıklarını usulsüz biçimde sorguladığı  iddiaları üzerine görevden alınan Başmüfettiş Hazma Kaçar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın değişik tarihlerde kendisini makamına çağırarak “Dindar insanlarla uğraşmaktan vazgeç” dediğini ve başka göreve atama tehdidinde bulunduğunu  söyledi. Kaçar, El Kadı soruşturmasının intikamının alınmak istendiğini ileri sürdü. 
  • NÜKLEER ENERJİYE HAZIRIZ –  Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Şevket Can, merkezin tamamen Türk uzmanlar tarafından projesinin çizilip inşasının gerçekleştirildiğini ve yine Türk uzmanlar tarafından işletildiğini vurgulayarak “Nükleer enerji konusunda gerekli adımlar atılacağı zaman bizler tüm ekip olarak bu işi başarıyla yürütebilecek donanım ve deneyime sahibiz” dedi. Can, Türkiye’nin 1955’te ABD ile nükleer enerjinin barışçıl amaçlara yönelik kullanılmasını öngören anlaşmayla bu konudaki tutumunu ortaya koyduğunu anımsattı. 
  • TÜSİAD’A İLK KADIN BAŞKAN – Yeni TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yönetim kurulunun ilk toplantısında, Yüksek İstişare Konseyini olağanüstü toplantıya çağırmayı kararlaştırdığını bildirdi. 
  • ŞİDDETİ ÖRNEK ALIYORLAR – Ekranda gördüğü şiddeti uygulayan çocuk bunu oyun olarak algılıyor. Sosyal pediatristler, medyadaki şiddet görüntüleri ve haberlerin çocukları son derece olumsuz etkilediğini, ailelerin bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini bildirdi. 
  • TÜRK KALP CERRAHLARININ BAŞARISI – İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi doktorları,yaptıkları çalışmalarla ABD’de yayımlanan ve kalp cerrahisi alanında uluslar arası başvuru kaynağı olan “The Heart Surgery Forum” dergisine kapak konusu oldular. 
  • SİYASETÇİ DÜŞÜNEREK KONUŞMALI – TÜSİAD’ı, PKK’nin siyasallaşmasına hizmet etmekle suçlayan MHP Başkanı’na yanıt sert oldu. Ömer Sabancı,Bahçeli’nin “PKK’nin siyasallaşma stratejisinin amaçlarına hizmet etmek” suçlamasına yanıt verirken  “Siyasetçilerimizden daha vakur, akılcı ve demokrasiyi yücelten söylemler bekliyoruz” dedi. Bahçeli ise “Vakur ve akılcı olmak kadar, dürüst ve namuslu olmak da vazgeçilmez erdemlerdir” diye konuştu. 

27 Ocak

 

  • ·        İKİNCİ PERDE – Maliye’de görevden alınan başmüfettişi davalısı soruşturacak. Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve devletin ileri gelenlerinin hesaplarına girilmesi iddialarını araştıracak soruşturma komisyonuna Teftiş Kurulu Başkanvekili  Cemal Boyalı’nın başkanlık etmesi, soruşturmanın selameti hakkında soru işaretleri doğurdu. Köstebek soruşturmasında açığa alınan Başmüfettiş Hazma Kaçar, 2006’da Boyalı hakkında kendisini basına yaptığı açıklamalarla küçük düşürdüğü ve terör örgütlerinin hedefi haline getirdiği savıyla dava açmıştı. Devlet Denetleme Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, Başmüfettiş Hamza Kaçar’a yapılan işlemin hukuk dışı olduğunu belirterek görevine iade edilmesi gerektiğini söyledi. Ergüven, iktidarın denetim ve teftiş birimlerini işlemez hale getirdiğini  vurgulayarak “Eskiden yolsuzluk yapanlar, arkasında iz bırakmazlardı. Şimdi yolsuzluk yapanlar ise bunun izini bulacak denetim elemanı bırakmama gayreti içindeler” dedi.

 

  • ·        YABANCI ŞİRKETE SINIRSIZ YETKİ –  Petrol-İş Sendikası Başkanı Öztaşkın, Meclis’ten geçen Petrol Yasası ile petrolde arama ve üretim faaliyetlerine yönelik  tek kamu kuruluşu olan “TPO’nun gözden çıkarıldığını” söyledi. Hükümetin bu yasayla kamu yararından vazgeçtiğini belirten Öztaşkın, “Petrol kaynakları yabancı petrol şirketlerinin kâr-zarar hesaplarına terkedilmiştir” dedi.

 

  • ·        GÖREVDEN ALINDILAR – Dink suikastı bardağı taşırdı. Trabzon Valisi ve Emniyet Müdürü merkeze çekildi. TAYAD’lılara linç girişimi, Rahip Santoro cinayeti gibi şiddet eylemleriyle Türkiye’de gündemi işgal eden Trabzon’un Hrant Dink suikastı nedeniyle yeniden konuşulur hale gelmesi, sonunda İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Vali Hüseyin Yavuzdemir ile Emniyet Müdürü Reşat Altay görevden alındı.

 

  • ·        YAŞAM BAĞIŞ BEKLİYOR – İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, Türkiye’de organ bağışının milyonda 7 oranında yapıldığını söyledi. Organ nakli için 44 bin yurttaş bekliyor. Her yıl ortalama 8 bin kişi listeye ekleniyor. Geçen yıl 7 bin kişi, organ nakli için sırada beklerken öldü, hastanelerde yalnızca 143 organ bağışı yapıldı.

 

  • ·        ŞAHİN’DEN GECİKMELİ İSTİFA – ‘Kaçakçılığa yardımla’ suçlanan Gümrük Müsteşarvekili , kararını Tüzmen’in de katıldığı törende açıkladı. Hakkında gümrük müfettişlerince akaryakıt kaçakçılığına yardım ettiği savıyla rapor düzenlenerek savcılığa gönderilen Mehmet Şahin, Bakan Tüzmen’in korumak için gösterdiği tüm çabaya rağmen, Danıştay kararıyla soruşturma kapsamına alınmıştı.

 

  • ·        MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN (MEB) BAŞÖRTÜSÜ ISRARINA İKİNCİ RET-  Danıştay, sınavlara türbanla girme düzenlemesini kabul etmedi. Danıştay, sınavlara başı açık girilmesi zorunluluğunun ilgili düzenlemede belirtilmesi gerektiğine hükmetti.

 

  • ·        ENERJİDE BAĞIMLILIK KORKUTUCU – Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK-TMK) Türkiye enerji sektörünün uzun vadeli bir stratejiye sahip olmadığına işaret ederek Rusya’ya olan bağımlılığının önemli riskler taşıdığını bildirdi. DEK-TMK, özelleştirmenin olmazsa olmaz bir şart olmadığını vurgulayarak “Kamusal hizmet üretiminin özel tekellere devrinin, ulusal ve sosyal niteliğin zayıflatılmasına paralel olarak demokrasiyi de zayıflattığına” dikkat çekti.

 

28 Ocak

 

  • GEREKİYORSA KERKÜK’E GİRİLİR – Terörle Mücadele Koordinatörü Başer, Kerkük’e yönelik olası bir harekâtla ilgili olarak  “Türkiye’de arzu edilen elbette bir askeri harekâta gerek kalmadan meseleye çözüm bulmaktır. Tabii ki arzu edilen budur. Elbette ülke çıkarları söz konusu olduğunda bunun seçeneği yoktur” dedi. Terörle mücadele devletin bütün kurumlarının beraberlik ve eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Edip Başer, aksi halde başarılı olunamayacağını vurguladı. Başer,”Aklı ve bilgiyi çok iyi kullanmak ve gerçekçi çözümlerle terörün üstüne gitmek gerekir” diye konuştu. ABD’nin Irak’ın parçalanmasına engel olamayacağını ifade eden Başer, K. Irak’ta ABD güdümünde yönetim olduğuna dikkat çekerek bu yönetimin bağımsız devlete dönüşme olasılığının net olarak görülebileceğini söyledi. 
  • SINIRDA HAREKETLİLİK – Türkiye’nin TBMM’deki gizli oturumla birlikte Kerkük’ün statüsü ile ilgili endişelerini daha yüksek sesle ifade etmeye başlaması ve son dönemlerde artan askeri harekât tartışmalarına paralel olarak, Irak sınırında hareketlilik yaşanıyor. Şırnak’ın Silopi ilçesinde aylardan sonra yeniden askeri araçlar görüldü. Cizre’den yola çıkan 100 araçlık askeri konvoy, Silopi üzerinden sınıra kaydırıldı. Siirt’te ise gece boyunca kimlik kontrolü yapıldı. 
  • MALİYE’DE AKP DÖNEMİ – Kilit pozisyonlar, ataması yapılmayan bürokratlar tarafından vekâleten yönetiliyor. Teftiş Kurulu dışında Maliye Bakanlığı’ndaki üç üst düzey makam daha Cumhurbaşkanı’nın onayı olmadan vekâletle atanan bürokratlarla yürütülüyor. Bunlar Mali Suçları Araştırma Komisyonu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve  Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü olarak sıralanıyor. 
  • ASIL SORUMLU HÜKÜMET – Trabzon’da olanları izlemekle yetinen hükümet, Altay’ı Emniyet Müdürü  yapmıştı. Kendi atadığı Trabzon Valisi ve Emniyet Müdürü’nü görevden almak zorunda kalan hükümet 16 Mart katliamının kilit ismi olan ve Susurluk’ta adı geçen Reşat Altay’ı göreve getirmişti. 
  • PETROL UMUDUNA DARBE  – ATO Başkanı Sinan Aygün, yeni Petrol Yasası’nı sert bir şekilde eleştirdi. Irak’ta silah zoruyla yapılanın Türkiye’de yasayla  yaptırıldığını  savunan Aygün,  kabul edilen yeni yasayla milli çıkarların  yerini yabancıların çıkarlarının aldığına dikkat çekti. 
  • MADUR OLAN HEP KADIN – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri 2001’de Türkiye’de 91 bin 994 olan boşanma sayısının yüzde 4.2  oranında artarak 2005’te 95 bin 895’e yükseldiğine işaret ediyor. Boşanmaların yüzde 95’inin nedeni “geçimsizlik”. 
  • ZAFER YİNE KÖYLÜNÜN – Manisa İdare Mahkemesi, Türkiye’nin  organik tarım havzası Kemalpaşa Ovası’ndaki çimento tesisiyle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, tesise Sancaklı Bozköy Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatını da iptal etti. 

29 Ocak

 

  • ·        ADA’DA PETROL OYUNU –  Rum lider Papadopulos’un, Doğu Akdeniz’deki kıyıdaş ülkeler (Suriye, Lübnan, Türkiye, KKTC, İsrail, Filistin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır) arasında kıta sahanlığının paylaşılması anlaşmasının yapılmamış olmasına karşın Mısır ve Lübnan’la “Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde” gizli petrol arama anlaşması yapması, Rumların Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de bir oldu bitti ile karşı karşıya bırakma çabası içinde olduğunu ortaya koydu.

 

  • ·        IRAK’TAN TEHLİKELİ GİRİŞİM – Irak Milli Petrol Şirketi SOMO’nun, Irak’a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına “İşe devam etmek istiyorsanız Kuzey eyaletindeki yetkililerle temasa geçin” diye yazı gönderdiği öğrenildi. Bakan Tüzmen “Türkiye’yi test etmek isteyenler, bedelini öder” derken Başbakan Erdoğan, “Muhatap merkezi hükümet” dedi.

 

  • ·        BÜYÜK PAY ALIYORLAR – Fransız Arte televizyonunun yayımladığı görüntülerle Türkiye-İran sınırında uyuşturucu, içki, sigara ve çeşitli gıda maddeleri kaçakçılığındaki PKK’nin rolü gözler önüne serildi. Görüntülerde, katırların yardımıyla Türkiye’den İran’a özellikle viski götürüldüğü yer aldı. Programda, İran’dan getirilen afyon sakızı veya eroinin de Avrupa ülkelerine götürüldüğü vurgulandı. Bazı noktalarda üslenen PKK’lilerin çadırlarında da çekimler yapılırken teröristlerin kaçakçılığı kontrol ederek pay aldığı belirtildi.

 

  • ·        5 YILDA FAİZE 5 ATATÜRK BARAJI – Türkiye, 2001 krizinden sonra enflasyonu kontrol altına almasına, yapısal reformlar ve enflasyondaki düşüşe koşut olarak faiz harcamalarını azaltmasına karşın, yine de 5 yılda (2002-2006 dönemi) faize 184.3 milyar dolar (2005 rakamları geçici, 2006 rakamları gerçekleşme tahmini) harcadı. Türkiye’nin 5 yılda faize harcadığı 184.3 milyar dolarla 5 tane daha Atatürk Barajı yapılabilirdi. Faize giden parayla borç ödenseydi, kamunun kendisine olan borcu dışarıda tutulursa, devletin borç stoku sadece 8.7 milyar dolara inecekti.

 

  • ·        KADINLAR İŞE, ERKEK GÜZELLİĞE BAKIYOR – TÜİK verileri, Türkiye’de yıllardır ‘bitti bitiyor’ denilen başlık parası  uygulamasının devam ettiğini ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre, kadınların yüzde 95’i evleneceği erkeğin bir işinin olmasını önemli görürken, erkeklerin yüzde 59’u evleneceği kadında güzelliği önemsiyor.

 

30 Ocak

 

  • SAMİMİ DEĞİLLER – Adalet Bakanlığı’na sunulan 12 öneri müzakerelere temel metin olarak ele alınabilir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, hükümetin 301. madde konusunda samimi olmadığını söyledi. TGC’nin yeni Türk Ceza Yasası’nın 26. maddesi hakkındaki görüşlerini hükümete sunduğunu belirten Erinç, “Sorunun çözümü önce AKP içindeki görüş ayrılıklarını gidermekten geçiyor. Önce hükümet kendi içinde bir görüş birliğine varsın, her yana çekilebilecek açıklamalardan vazgeçsin” dedi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, “Hükümet kendi sorumluluğunu sivil toplum örgütlerinin üzerine atamaz. Hükümet bütün karar süreçlerini, toplumsal yaşamı belirleyen yasaları örgütlerle paylaşarak çıkarma niyetinde olsaydı, şimdiki tutumu da anlamlı olurdu. Ama diğer önemli yasalarda istediğini yapan hükümet, bu konuda topu başka yere atıyor, bu samimi bir tutum değil” diye konuştu. 
  • KIBRISLI TÜRKLERİN DE HAKKI VAR –  Güney Kıbrıs’ın deneyimli politikacılarından Dışişleri, Ticaret, Sanayi ve eski Turizm Bakanı Nikos Rolandis, yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ı çevreleyen denizde 6-8 milyar varillik, piyasa fiyatı yaklaşık 400 milyar dolar olan petrol yataklarından söz ederek, bunun kullanımı ve paylaşımı konusunda Kıbrıslı Türklerle anlaşmak gerektiğini söyledi. Rolandis “Mantıken ve hukuken Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin, Kıbrısın maden zenginliği üzerinde hakları vardır” dedi. 
  • BEŞ İLDE EL KAİDE OPERASYONU – Terör örgütü El Kaide’ye yönelik olarak İstanbul, İzmir, Konya, Kocaeli ve Hakkâri olmak üzere toplam 5 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda 60 kişi yakalandı. 
  • 748 KİTAP 15 GÜNDE İNCELENECEK – Geçen eylül ayında, Ders Kitapları İnceleme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, Talim ve Terbiye Kurulu’nun yetkilerini ilgili genel müdürlüklere devreden Milli Eğitim Bakanlığı, toplam 748 kitabın inceleme sürecini, onay tarihinin bitimine 20 gün kala başlatabildi. Uzmanlar, incelemenin bu kadar kısa bir sürede yapılması durumunda, kitaplarda bu yıl ortaya çıkan skandalların gelecek yıl da tekrarlanacağı uyarısında bulundu. 
  • KİM ZOR DURUMDAYSA ONUN YANINDAYIZ – Gazeteci Hrant Dink’in cenaze törenini düzenleyen “Hrant Dink’i Uğurlama Komitesi”, cenazedeki “Hepimiz Hrant’ız” “Hepimiz Ermeniyiz” sloganına tepki gösterenlere, “Kim zor durumdaysa onun yanındayız; Iraklı olduk, Filistinli olduk, şimdi de Ermeni olduk” yanıtını verdi. 
  • KAMU İŞÇİSİ ŞİMDİDEN YANDI – Daha önce devlet memur maaşlarına ve asgari ücrete yapılan artışları da eleştiren Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, son enflasyon raporunu açıklarken “Bu yılın ikinci yarısında tamamlanması beklenen toplugörüşmelerde de yıllık yüzde 4’lük enflasyon hedefi gözetilmeli” dedi. 
  • AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI YÜKSELDİ –  Türk-İş, ocak ayında açlık sınırının 617 YTL 94 YKr, yoksulluk sınırının da 2 bin 12 YTL 83 YKr’ye yükseldiğini bildirdi. 
  • HÜKÜMET İHRACATÇIYA MISIR’I PAZARLADI – Türkiye’de dünya ile rekabet için gerekli yatırım şartlarını oluşturamayan hükümet, ihracattan sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen aracılığıyla, Türk tekstil sektörünü Mısır’da yatırım yapmaya yönlendirdi. 

31 Ocak

 

  • ÖNLEM ALMAYAN HESABINI VERSİN – Polisin muhbir olarak kullandığı Erhan Tuncel’in gazeteci Hrant Dink’in öldürüleceğini 4 kez ihbar ettiği kesinleşti. CHP Lideri Baykal, “İhbar 11 ay önce yapılmışsa bunun hesabını başta Başbakan olmak üzere, iktidar vermek zorundadır” dedi. Baykal olaydan sonra bu konunun örtbas edilmek istendiğini söyledi. ANAVATAN lideri Mumcu, İçişleri Bakanı Aksu hakkında gensoru vereceklerini açıkladı. Dink cinayetindeki ihmaller zincirini Meclis’e taşıyan CHP’li Arıtman, Başbakan Erdoğan’a istifa edip etmeyeceğini sordu. İHD de saldırıya zemin hazırladığı iddiasıyla Cerrah hakkında suç duyurusunda bulundu. 
  • AKP, PULLUK VE KARASABANA DÖNDÜRDÜ – Tarımda AKP ve IMF dayatmalarıyla uygulanan politikalar, üreticinin belini büktü. Datça’nın Yazıköyü Belen Mahallesi’ndeki üreticiler, artan maliyetler nedeniyle yıllar önce bıraktıkları karasabana yeniden dönüş yaptı. 
  • AİHM: “BARAJ, HAK İHLALİ DEĞİL” –  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2’ye karşı 5 oyla Türkiye’de uygulanan yüzde 10’luk seçim barajının hak ihlali olmadığına karar verdi. DEHAP milletvekili adayları Resul Sadak ve Mehmet Yumak, barajın seçim hakkını engellediği gerekçesiyle AİHM’ye başvurmuştu. 
  • ‘YEŞİL SERMAYE’ ÇETESİ – Yargıtay 8. Ceza Dairesi, tabela holdingler kurarak yurttaşlardan para toplayıp SDK’den izinsiz faaliyet yürüten şirket yöneticilerinin eyleminin çete olarak yorumlanması gerektiğine işaret etti. Çoğu holding, açılan davalardan “Rahşan Affı” ve zamanaşımı ile kurtulmuştu. Ancak Yargıtay’ın yeni yorumu ile yargılaması halen süren şirketlerin yöneticileri hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilecek. 
  • YASALARINIZ BİZİM İÇİN HÜKÜMSÜZ – Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Mısır’dan sonra Lübnan ile de Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama anlaşması yapmasına sert tepki göstererek “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını  korumakta kararlı olup bunların aşınmasına yönelik teşebbüslere müsaade etmeyecektir” mesajını verdi. Dışişleri Bakanlığı, Lübnan makamlarından da konuyla ilgili bilgi talep etti ve her halükârda böyle bir anlaşmanın yürürlüğe konulmamasını istedi. 
  • 19 MİLYAR DOLARLIK VURGUN – Başbakan Yardımcısı Şener, son 2.5 yılda Türkiye’ye 18.7 milyar dolar kaçak petrol girdiğini açıkladı. Şener, 36 ülkenin kayıtlarına göre bunun 9.3 milyar dolar tutarında bulunduğunu söyledi. 
  • OKULLARDAKİ ‘KARA LİSTE’ –  Haklarında icra takibi başlatılan kişilere çocukları üzerinden ulaşmak için okullara yazı gönderilmesiyle başlayan skandalın ardı arkası kesilmiyor. Bakan Çelik’in ‘hesabını sorarım’ demesine karşın öğrenciler üzerinden borçlu velilere ulaşılıyor. 
  • TURİZM GELİRİ YÜZDE 7.2 DÜŞTÜ – Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı “Çıkış Yapan Ziyaretçiler ile Giriş Yapan Vatandaşların Turizm Harcamaları ve Profili 2006 Yılı Dördüncü Dönem (Ekim-Kasım-Aralık)” sonuçlarına göre Türkiye’nin turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7.2 oranında azalarak 16 milyar 850 milyon dolar oldu. 
  • 2007’DE TÜRKİYE BİR DÜŞECEK BİR ÇIKACAK – Fitch derecelendirme analisti Ed Parker, Türk ekonomisiyle ilgili olarak, “Şu anda notun ‘BB-‘ye yükseltilmesi için erken… Ancak Türkiye 2007’de düşe kalka gidecek. 12 ay içinde Türkiye çok daha güçlü görünmeye başlayabilir… Herhangi bir  şok olursa, bundan sonraki adım durağana geri dönmek olabilir” dedi. 
  • LİSELERE ADNAN HOCA KİTABI – ‘Yaradılış Atlası’nın eğitimcilere bire bir isimle gönderilmesi, bu bilgilere nasıl ulaşıldığı sorusunu gündeme getirdi. Adnan Oktar’ın Harun Yahya takma adıyla yazdığı “Yaradılış Atlası” önce Çaycuma Öğretmenevi’ne, ardından da ilçedeki bazı liselere ücretsiz olarak gönderildi. Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Şen tarafından okullara gönderilen yazıda, kitabın okullara kabul edilmemesi, bulundurulmaması yerine yalnızca demirbaş listesine kaydedilmemesinin istenmesi dikkat çekti.